Gren & Gaertner

Kallan Nocomtesse FF, EV-II

2021 myönnetty arvonimi: FF
Estevarsojen laatuarvostelu 08/2021: EV-II

historiaa

Nocomtesse, kirjaimellisesti ei-mikään-ranskalainen-kreivitär, on osoittautunut jo nuorella iällä varsin omanarvontuntoiseksi tammaksi. Kenties neiti onkin suomalainen herttuatar, mutta niin tai näin, luonnetta ja tahtoa siltä löytyy. Pikkuneitiä kutsutaan Auburnissa Norpaksi – se kun rimmaa oikein suloisesti saman varsasyksyn Kärpän kanssa. Lempinimi jatkaa myös omalla tavallaan emälinjaa: Kanasta siirryttiin Ankkaan ja Ankan jälkeen nimievoluutio pääsi eroon linnuista, mutta pysytteli suloisissa vesieläimissä.

luonne

Norppa ei totta tosiaan ole se kaikista helpoin hevonen käsitellä. Tamma on kipakka ja reaktiivinen, mutta samaan aikaan kiltti ja ystävällinen. Sen fiilis tuntuu muuttuvan päivien mukaan kuin tuuliviiri, ja aina ennen sen käsittelyä kannattaa hieman haistella, millä tuulella tamma on tänään. Hyvällä päällä Norppa on rauhallinen ja mukava käsitellä. Silloin se on helppo taluttaa, hoitaa ja vaikkapa lastata. Kuitenkin huonon päivän sattuessa kaikki tuntuu olevan kaksin verroin hankalampaa, mutta tammalle ei kuitenkaan kannata antaa periksi, vaan käsitellä sitä määrätietoisesti ja johdonmukaisesti.

Vaikka haastaviakin päiviä on, Norppa on usein kuitenkin melko miellyttävä käsitellä. Sen saa talutettua hevosautoon, se antaa harjata ja varustaa itsensä sen suuremmitta vastusteluitta ja jopa klippaus onnistuu. Kovin pitkään se ei jaksaisi seistä paikoillaan, joten kannattaa toimia nopeasti, jos vain mahdollista. Tamma on melko herkkä, joten kovin kovilla harjoilla sitä ei kannata harjata, sillä silloin saa taatusti pahoja katseita ruunikolta. Eläinlääkäri ei kuitenkaan Norpan mielestä ole lainkaan mukava ihminen, joten niissä tilanteissa on katsottu helpoimmaksi yleensä antaa hieman rauhoittavaa.

Ratsastaessa Norppa liikkuu energisesti ja lennokkaasti. Se vaatii ratsastajalta hyvää keskivartalon hallintaa ja huomiokykyä, sillä tamma saattaa tehdä välillä äkkinäisiäkin liikkeitä säikähtäessään jotain. Norppa on herkkä ratsastajan avuille ja istunnalle, eikä siedä kovaa kättä. Se kuitenkin antaa myös paljon ja tekee yleensä mitä ratsastaja siltä pyytää. Esteillä tamma on elementissään ja heti nähdessään esteitä kentällä se tuntuu heräävän vielä entistä enemmän eloon. Norpalla on hyvä hyppytekniikka ja kyky löytää oikea ponnistuspaikka, minkä lisäksi tamma tekee notkeita käännöksiä ja nopeita aikoja radalla. Esteiden lisäksi tamma nauttii myös maastoilusta, vaikkakin se saattaa maastossa olla hieman turhankin reipas ja säikkyä ties mitä. Jos kuski kuitenkin pysyy kyydissä, voi tämän hevosen kanssa harrastaa jännittäviä vauhtimaastoja.

sukutaulu

i. Plein de Charme E
fwb, rn, 167cm

ii. Laurent
fwb, rn sb, 167cm
PP-MVA, KTK-II

iii. Yster Genral
VIP MVA Fn, KTK-III
iie. Nazharet
Fn, KTK-II
ie. Câline K
fwb, rnkm, 170cm
ERJ-I, KERJ-II, YLA2


iei. Tranquille K
VIP MVA Fn, KTK-II, ERJ-II
iee. Beau de Brass

e. No Duchess
hann, rtkm, 164cm
Fn, KTK-II

ei. No Worries
hann, rnkm, 171cm
ERJ-II, YLA2

eii. Anthony
eie. No Idea
ERJ-I, KERJ-II, YLA2
ee. Foxtrail Canary
hann, mksrt, 168cm
KTK-III


eei. B. Widowmaker
KTK-I, KRJ-I
eee. Harmony GER
VIP MVA Fn, KTK-I, KRJ-II

kilpailut - porrastettu

Hevonen on ERJ tasolla 6 / 9
Pisteitä ERJ yhteensä 3013.54
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 917.63 p. / 923.87 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1172.04 p.

kilpailut: este

palkintokaappi


  • Kalla CUP Virgo
    27.08.21

  • Harvest moon show
    29.10.21

  • Hoefijzeruitzicht
    01.01.22

näyttelymenestys

24.10.2020 - PKK - Storywoods: tuom. Marjahilla - EO-sert (varsa)
25.10.2020 - PKK - Aihkian vaellustalli: tuom. aksu - EO-sert (varsa)
01.11.2020 - PKK - Metsätalli: tuom. Anne - EO-sert (varsa)

erj-cup sijoitukset

31.01.2023 - ERJ-Cup - Couture Sporthorses - 60cm - 08/69
31.03.2023 - ERJ-Cup - KK Bailador - 50cm - 01/48
31.03.2023 - ERJ-Cup - KK Bailador - 60cm - 06/66
31.10.2023 - ERJ-Cup - Couture Sporthorses - 60cm - 07/106

päiväkirja

15/12/2019
Auburn Estate, Kalla

Norppa on utelias nuori tamma, joka on luonteeltaan yleisesti ystävällinen ja säyseä kuten emänsä, kun ei sitten olekaan. Erityisesti vähänkään epämukavuutta tuovat asiat saavat tamman lataamaan takajalkansa ja luimimaan varoittelevasti, mutta mitään lattian polkaisua vakavampaa ei ole onneksi sattunut. Pikkuneitiin onkin lorahtanut pisara jos toinenkin isänsä hankalampaa luonnetta. Käsiteltävyys on toden totta hieman huonompaa kuin suloluonteisesti hoidettavalla emällään, mutta samaan aikaan Norpassa häivähtelee lupauksia vieläkin suuremmasta potentiaalista. Kipakkuuden mukana tuntuu tulevan päättäväisyyttä ja rohkeutta. Liikkeiltään Norppa on irtonainen ja elastinen, hyppykyvyltään erinomaisen lupaava. Auburnin tiimi jatkaa tamman käsittelyä ymmärtäväisesti, mutta lempeän päättäväisesti rajoja asettaen. Norpasta toivotaan tulevaisuudessa kilpaesteratsua.


14/05/2021
Gren&Gartner, Regensburg
Mikael Gren

Ruunikko varsa oli kasvanut huimaa vauhtia viimeiset pari vuotta ja oli jo pitkään ollut yli 165 senttinen. Olemukseltaan se oli kuitenkin vielä hieman hontelo, mutta siitä huolimatta tammasta löytyi voimaa ja poweria niinkin paljon, että se eräänä aamuna kiskaisi pahaa aavistamattoman Klausin nurin. Sen jälkeen mies vannotti, ettei taatusti enää koskisi tähän varsaan, mutta niin vain Norppa onnistui voittamaan Klausin puolelleen - taas. Vaikka kommelluksilta ei olla vältytty, on Norpan kanssa ihan oikeasti myös edistytty. Se on tätä nykyä erittäin nohevana varustettaessa, kyllä mä tän osaan -asenteella. Tosin jos suitset eivät sujahdakaan korvien yli yhtä nopeasti kuin eilenkin, saattaa se aiheuttaa Norpassa pienen kiukunpuuskan.

Talutin Norpan hiljaiseen maneesiin. Ruunikko tarkkaili ympäristöään valppaana, mutta maneesissa ei ollut ketään muuta. Tamman selässä oltiin käyty vasta muutama kerta, mutta se osoitti edistyvänsä ällistyttävän nopeasti. Ensimmäisellä kerralla se järkyttyi syvästi siitä, että sen selkään laitettiin muutakin, kuin pelkkä satula, mutta jo seuraavalla kerralla tamma asteli ympäri maneesia, kuin olisi aina kantanut ratsastajaa selässään. Juoksutin Norppaa muutaman kierroksen molempiin suuntiin odotellessani Leaa saapuvaksi. Äiti oli saanut kunnian toimia Norpan ensiratsastajana, kukaan muu ei tamman selkään juuri hinkunutkaan. Toivon mukaan ratsutus sujuisi hyvin, ja pian päästäisiin myös hyppäämään pieniä esteitä.

Lea saapui maneesiin ja tervehti meitä. Norppa hamuili naisen takintaskuja, jos niistä olisi vaikka löytynyt herkkuja. Lea ojensikin tammalle pienen herkun, ennen kuin nousi selkään. Tottuneesti Norppa odotti hiljaa paikallaan, kunnes oli aika lähteä eteenpäin. Katselin kentän keskeltä, kuinka Lea ratsasti ympäriinsä käyntiä ja ravia, ohjaillen tammaa lempeästi eri suuntiin. Treenihetki ei ollut pitkä, mutta edistystä oli jälleen nähtävissä. Miten kovaa vauhtia Norppa kasvoi ja kehittyikään. Siitä tulisi vielä hieno esteratsu jollekin.