Tie ratsuttajasta kilpatallin omistajaksi

Työskennellessään ratsuttajana saksalaisella suurtallilla Magnus Gren tutustui Klaus Gaertneriin, joka vastasi aikatauluista ja työvuoroista. Kaksikko teki tiiviisti yhteistyötä suunnitellessaan hevosille sopivia harjoitusaikatauluja, eikä aikaakaan, kun he huomasivat tulevansa erinomaisesti toimeen. Työsopimusten päättyessä aikanaan Magnus ja Klaus päättivät, että haluavat jatkaa työskentelyä yhdessä. Niinpä he päättivät perustaa yhteisen kilpatallin, Gren&Gaertnerin. Magnuksen vahva osaaminen hevosten parissa ja Klausin taloudellisen puolen taidot takasivat hyvän pohjan yrityksen perustamiselle.

Koska valtavaa pääomaa ei ollut, Gren&Gaertner lähti liikkeelle pienellä hevosmäärällä ja remontointia vaativilla tiluksilla, joita korjattiin aina sitä mukaa kun rahaa oli. Magnuksen vaimo Lea kilpaili hevosilla hyvin tuloksin, ja pian he saivat myös ulkopuolisten hevosia ratsutukseen ja kilpailtavaksi. Hitaasi mutta varmasti miljöö on noussut nykyiseen loistoonsa ja saavuttanut hyvän maineen Saksan kilpailupiireissä.

Tallin toimintaperiaatteet ovat tänä päivänäkin samat, joskaan tallilla ei ole niin paljon hevosia, kuin mitä kiireisimpinä vuosinaan. Hevosten hoito ja treenaus pitävät kuitenkin talliväen kiireisenä ja elämä rullaa mutkattomasti eteenpäin. Toisinaan tallilla saattaa nähdä myös Magnuksen ja Lean pojan, Mikaelin, joka on issänsä jalanjäljissä tehnyt uraa valmentajana ja ratsuttajana.

Ystävällisin terveisin,

Magnus Gren & Klaus Gaertner

toiminta ja tilat

Gren&Gaertner on Saksan Nürnbergissa sijaitseva kilpatalli, jossa asustaa pääasiassa tallin omia hevosia, joilla treenataan ja kilpaillaan. Satunnaisesti talliin ostetaan myös nuorempia hevosia, tarkoituksena kouluttaa niitä korkeammalle tasolle, kilpailla ja lopulta myydä. Tallilla ei järjestetä kilpailuja tai muitakaan tapahtumia, vaan niitä varten hevosten kanssa matkustetaan rekalla muualle.

Talli on valkeasta kivestä tehty suorakaiteen muotoinen rakennus, jossa on kymmenen ikkunallista karsinaa, varuste- ja rehuhuoneet sekä kaksi vesikarsinaa. Tallin toiselta seinämältä on kulku suoraan valoisaan maneesiin ja tallin toisesta päädystä pääsee oleskelutilaan, josta löytyy WC, suihkutilat, pieni keittiö ja istumatilaa. Ratsastaa voi maneesin lisäksi kahdella kentällä, joista toinen on hieman pienempi. Talliympäristössä on myös hyvät, osittain valaistut maastot ja pieni maastoesterata. Hevoset tarhaavat suurissa hiekkapohjaisissa tarhoissa, ja pääseevät kesäisin myös laiduntamaan joksikin aikaa.

hevoset

Leonardo
Leonardo II
hannover
eläkkeellä
Phantasio
Phantasio
holstein
kilpailee
Nita
klp Luminous Vanity
fwb
kilpailee
Trixie
Beatrix v. Helmwald
hannover
kilpailee

henkilöt

Magnus Gren, s. 1963

Ruotsista Suomeen 80-luvulla muuttanut Magnus on työskennellyt koko ikänsä hevosten parissa niin Pohjoismaissa kuin Keski-Euroopassakin. Miehen intohimona on ollut kilpahevosten kouluttaminen ja treenaaminen, joka alkoi jo nuorena Magnuksen työskennellessä talleilla. Suomeen muuttaessa mies oli kerännyt jo mainetta osaavana ratsuttajana, mutta töiden saanti oli tuntunut silti haastavalta. Hyväpalkkainen pesti löytyi kuitenkin myöhemmin Saksasta, jonne Magnus sittemmin muutti perheineen.
Magnus ratsuttaa ja treenaa Gren&Gaertnerin hevosia.
Magnus

Lea Gren, s. 1968

Magnus tapasi Lean Ruotsissa estekilpailuissa, jossa nainen voitti luokkansa ällistyttävällä ratsastuksella. Magnus iski silmänsä vaaleakutriseen kaunottareen, eikä aikaakaan kun kaksikko menikin jo kihloihin.
Lea aloitti kilparatsastuksen jo nuorena poneilla ja sijoittui Ruotsinmestaruuksissa ollessaan yhdeksäntoista. Naisen kilparatsastus sillä tasolla kuitenkin jäi tämän saadessa lapsen, jonka jälkeen Lea kilpaili lähinnä omilla hevosillaan Suomessa ja Saksassa menestyen kuitenkin hyvin.
Lea treenaa ja kilpailee kaikilla Gren&Gaertnerin hevosilla.
Lea

Mikael Gren, s. 1988

Lean ja Magnuksen poika Mikael on hurmaavalla karismalla varustettu osaava hevosmies, jolla on hyvin laajalla skaalalla kokemusta hevosalalta ympäri maailman. Tätä miestä on vaikeaa tavata tallilta ilman pilkettä silmäkulmassa tai virnettä naamalla, sillä Mikael tuntuu olevan aina hyvällä tuulella ja valmiina kommentoimaan jotakin vitsikästä.
Suomessa syntynyt Mikael muutti nuorena perheensä kanssa Saksaan, jossa myös hevosharrastus ensimmäisen kerran alkoi. Jo nuorena oli selvää, että tämän harrastuksen parissa Mikael haluaisi ansaita elantonsa, ja pian mies kilpailikin jo menestyksekkäästi esteratsastuksessa. Aivan huipulle asti matkaa ei kuitenkaan jatkettu, sillä valmentaminen ja ratsuttaminen vei miehen mukanaan.
Mikael

Klaus Gaertner, s. 1970

Klaus opiskeli nuorempana talousalan haaveenaan johtajan pesti kansanvälisessä suuryrityksessä. Mies päätyi kutenkin harjoitteluun hevostallille, joka ei alkuun kuulostanut lainkaan hänen unelmatyöpaikaltaan. Klausilla oli jonkin verran hevostaustaa, mutta taitavaksi ratsastajaksi häntä ei voinut juurikaan kutsua. Mies oli kuitenkin nopea oppimaan, ja pian hän osasi suunnitella ja arvioida tarkkaan kunkin hevosen liikutustarpeen ja ruokinnan. Tämä osaaminen yllätti miehen positiivisesti ja täydellinen hurahdus hevosharrastuksen pariin oli valmis. Klaus opetteli myös kohtalaiset ratsastustaidot ja käsittelee hevosia varmoin ottein.
Klaus vastaa Gren&Gaertnerin taloudellisesta puolesta ja hevosten hoidon ja liikutuksen suunnittelusta yhdessä Magnuksen kanssa.
Klaus