Gren & Gaertner

Phantomwings Z FF, EV-II

2022 myönnetty arvonimi: FF

Heinäkuun 2023 laatuarvostelu: EV-II
(7 + 10 + 1 + 4 + 1 + 7 = 30p.)

historiaa

Wingaroo Z on tunnettu vilkkaasta mielikuvituksesta, pontevasta laukasta ja lennokkaista hypyistä sekä sievästä päästä, jonka sen vuonna 2018 syntynyt aiempi varsa on siltä perinyt. Nätiltä näyttää myös tämänvuotinen orivarsa, jota Joachim kutsuu Baby-Wingletiksi - eikä winglet-sanan teknisessä merkityksessä vaan piglet-pohjaisena vitsinä. Winglet-varsa on nimittäin erinomaisen perso ruoalle ja viettäisikin sen ääressä mieluusti valtaosan päivästä. Siitä onkin kasvamassa suuri ja voimakas kaveri, ja iso se oli jo syntyessään reilusti yli lasketun ajan venyneen tiineyden päätteeksi. Suuren koon ja ahneuden lisäksi Winglet on leikkisä tyyppi, joka haastaa tuon tuostakin ikätovereitaan leikkiin. Kun Winglet liikkuu, se liikkuu vauhdilla ja isosti. Tumma varsa osoittaa kimoutumisen merkkejä. - kasvattaja

luonne

Winglet on harvinaisen hyvätapainen nuori ori, joka tuntuu oppivan kaiken silmänräpäyksessä kehittämättä kuitenkaan huonoja tapoja. Orin kanssa on mukava puuhastella, se kunnioittaa ihmisen omaa tilaa mutta on kuitenkin utelias ja kiinnostunut kaikesta mahdollisesta. Rohkea Winglet ei juuri uusia asioita hätkähdä, vaan tutustuu mielellään hieman kummallisempiinkin paikkoihin ja asioihin. Erityisesti lastaus ja kuljetus on ollut orin kohdalla helppoa, eikä se stressaa uusia paikkojakaan.

Hoitaessa Winglet on kiltti, mutta osallistuu mielellään. Se saattaa hamuilla harjoja tai hoitajan pipoa huulillaan, mutta lopettaa kuitenkin napakasta komennosta. Rapsutuksia rakastava ori jaksaisi olla hoidettavana vaikka miten pitkään, ja nauttii kesäkuumalla myös viilentävistä suihkuista. Winglet nostaa hienosti kaviot, vaikka kengityksen aikana se ei aina jaksaisikaan pitää jalkojaan pitkiä aikoja ylhäällä.

Ratsukoulutus on Wigletin kanssa vasta juuri aloitettu, mutta ori on osoittautunut hyvin innokkaaksi oppijaksi. Se seisoo hyvin paikoillaan selkään nousun ajan, ja kuuntelee herkästi apuja. Wingletin estekapasiteetista onkin saatu jo vilauksia irtohypytyksen muodossa, joten odotettavissa on, että nuoresta tulee vanhempiensa tapaan lahjakas esteratsu.

sukutaulu

i. Phantasio
holst, rn, 165cm
VIR MVA Ch, Fn, KTK-III, PKK-V

ii. Phantasy
holst, trn, 168cm
iii. Phantasm
iie. Liegaard Fantasy

ie. Raspberry
holst, rn, 163cm

iei. Rascal Youth
iee. Cruel Melody

e. Wingaroo Z
zang, rnkm, 169cm

ei. Wiqichinga Z
zang, rnkm, 167cm
eii. Wishesforkisses Z
eie. Fejina van Veronhof

ee. Talisa Z
zang, trn, 166cm


eei. Top Charm Z
eee. Merlisa Z

kilpailut - porrastettu

Hevonen on ERJ tasolla 0 / 9
Pisteitä ERJ yhteensä 1005.47
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 300.17 p. / 304.78 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 400.52 p.

cup-sijoitukset

30.08.2023 - ERJ-Cup - Pauwau Showjumpers - 40cm - 05/42

näyttelymenestys

24.08.2021 - PKK - Villa Castor: tuom. Lissu T. - EO-sert (varsa)
29.08.2021 - PKK - De Civitate Deorum: tuom. Pölhö - EO-sert (varsa)
20.10.2021 - PKK - Hiekka-Ahon hevostalli: tuom. Jesse - EO-sert (varsa)

päiväkirja

18/05/2021
Hof Graubach, Riesenbeck
Dierk Mayer

Wingaroon varsaa saadaan odottaa. Yleensä niin kiireisellä kimotammalla ei ole mikään hätä saattaa varsaa ulos maailmaan, mutta kun synnytys lopulta käynnistyy, tapahtuu se keskellä päivää laitumella. Isokokoinen ja kevään muihin varsoihin verrattuna vahvaluustoinen Winglet syntyy yhdessä hujauksessa alkukevään kirkkaanvihreän ruohon sekaan. Ehkä siitä syystä orivarsa on alusta saakka ahneuden perikuva. Wingletille jos jollekin ruoka maistuu, ja välillä Joe pelkää, että varsa halkeaa jättimäisten maitoannostensa jälkeen.

Laiska varsa ei kuitenkaan ole, vaan emänsä tapaan seurallinen ja leikkisä. Isona, voimakkaana ja vähän rämäpäisenä kaverina se juoksuttaa kevään varsoja ympäri laidunta niin, että pienimmät jäävät jälkeen ja emätammat huutelevat jälkikasvunsa perään huolissaan. Winglet saa koko joukkoon eloa, eikä siitä todellakaan huomaa enää muutaman viikon iässä, että se on porukan nuorin - päinvastoin, orivarsan iso koko hämää ihmiset luulemaan, että se jos joku on syntynyt alkuvuodesta.


31/07/2023
Estevarsojen laatuarvostelu
Mikael Gren

Tänään olikin jännittävä päivä, olimme nimittäin lähteneet kahden kolmivuotiaamme, Wingletin ja Been kanssa laatuarvosteluihin. Ada oli puunannut Wingletin putipuhtaaksi ja pieni ori oli nauttinut siitä täysin siemauksin. Katselin nuoren ruunikkoa karvaa, josta tupsahteli sieltä täältä valkoisia pisteitä. Winglet oli siis kimoutumassa, niin kovasti kuin olisimmekin halunneet pitää sen ruunikkona. Ainakin kimo väri tiesi Adalle lisää pesuhommia, sillä ori tuntui pitävän erityisen mutaisista kohdista tarhassa – ne olivat sen mielestä ihan parhaita paikkoja piehtaroida. Kaikkien helpotukseksi Winglet piti kuitenkin myös harjauksesta, joten ehkäpä sen puhtaanapito ei olisi maailman kamalin tehtävä.

Vaikka Winglet oli yleensä erinomaisesti käyttäytyvä, sai laatuarvostelutilaisuus sen kuitenkin hieman tolaltaan. Ori huuteli jatkuvasti muiden perään, ja yritti paeta areenalta takaisin turvalliseen hevosautoon. Olin hieman harmissani sen käytöksestä, mutta ei voinut mitään, tämä oli kuitenkin sen ensimmäinen suurempi tilaisuus. Täytyisi siis huolellisesti totuttaa se vastaaviin, ennen kuin sen kilpailu-ura alkaisi. Irtohypytys sujui hyvin, ja siitä Winglet sai hyvät pisteet, mutta askellajeja esittäessä sen hermostuneisuus sai vallan, eikä hommasta meinannut tulla mitään. Aloin jo pelätä, ettei tältä reissulta tulisi palkintoa lainkaan. Ori sai kuitenkin hyvät pisteet rakenteesta, ei aivan huippuluokkaa, mutta saatoimme kuitenkin olla tyytyväisiä. Vaikutti siltä, ettei Winglet ollut lopettanut vielä kasvamistaan, eikä ollut täysin muotoutunut rakenteeseensa. Siitä tulisi vielä varmasti hieman sopusuhtaisempi varsinaisiin laatuarvosteluihin mennessä.

Loppujen lopuksi Winglet totta tosiaan sai palkinnon, ja vieläpä kakkospalkinnon. Haastavasta käytöksestä huolimatta orissa nähtiin siis potentiaalia, ja sitä siinä tosissaan irtohypytyksen perusteella onkin. Wingletistä tulee taatusti vielä vanhempiensa tapaan loistava esteratsu, mutta nyt oripoika pääsisi hetkeksi ihan vain lomailemaan ja kasvamaan laitumelle. Sen ratsukoulutusta jatkettaisiin sitten seuraavaksi vasta myöhään syksyllä.