Simora
Simora

Ryövärin Tuulenruhtinas

nimi Ryövärin Tuulenruhtinas omistaja Hanne
syntynyt, ikä 02.02.2014, 11v. painotus yleispainotus
rotu, skp suomenhevonen, ori koulutus Helppo A, 80cm
väri, säkä voikko, 152cm omat sivut


© Pidä hiirtä kuvan päällä

Tumpulla on tapana esittää kovaa, mutta sisimmässään ori on varsinainen lapanen. Samanikäisten porukassa varsa oli oikea riiviö, mutta kun se siirrettiin isojen poikien kanssa samaan tarhaan opettelemaan tapoja, oltiinkin yhtäkkiä niin nössykkää. Nykyisin ori on oppinut, ettei öykkäreistä pidetä, ja käyttäytyy laumassa ihan hevosiksi. Minun tai tutun hoitajan kanssa ori on oikea kullanmussukka ja hellävaroen laskee päänsä syliini aina hoitohetkien päätteeksi. Muut ihmiset sitten siedetään jos on ihan pakko, paitsi ruoka-aikaan, jolloin höristään jokaiselle ohikulkijalle varmuuden vuoksi. Tosiassa ori on vain tarkka siitä miten sitä käsitellään ja kiintyy siksi vain harvoihin ihmisiin. Huutavat, läpsivät ja lyövät ihmiset Tumppu kiertää kaukaa ja osoittaa epäluuloisuutensa hyvin selvästi. Johdonmukaisten, reilujen ja rauhallisten ihmisten seurassa herra käyttäytyy hyvin ja rauhallisesti.

Ori on siitä metka, että se osoittaa aina harjauksen aikana turvallaan kohtia, joista pitäisi rapsuttaa. Tietty se lopettaa, jos niin käsketään, mutta miksipä sitä ei välillä tarjoaisi hevoselle pientä rapsutushetkeä? Kiinnihän tätä otusta ei kannata turhaan sitoa, Tumppu pysyy kiltisti paikoillaan ja siitä on mukava seurailla hoitajan toimia kurkkimalla aina välillä sivuille. Suojatkin sujahtavat nykyisin hyvin jalkaan, vaikka nuorempana orilla oli tapana nostella jalkojaan väärään aikaan. Kavioiden putsauksessa nostelusta sen sijaan on hyötyä, ja Tumppu on oppinut olemaan etukavio ilmassa jo kaviokoukun nähdessään. Satuloinnissa ei ole mitään ongelmia, suitsetkin ori tykkää ottaa vastaan mukisematta. Uusien hoitajien kanssa se tuppaa tosin hieman pelleillä suitsien laitossa ja juuri kun olet saamassa turpahihnan oikealle kireydelle, se nykäisee aavistuksen päätään niin, että otteesi hihnasta irtoaa. Kun jatkaa kärsivällisesti ja koittaa saada otteen pidettyä hihnasta, tapa jää ajan myötä pois.

Herra on koulutettu taluttaessa kulkemaan hieman ihmisen takana, ja siellä se myös pysyy, oli tilanne mikä hyvänsä. Vaikka tammat joskus kiinnostaisivat kovastikin, tajuaa Tumppu, ettei narun päässä ole sopiva hetki soidinmenoille. Tumppu tarhaa mielellään niin orien kuin ruunienkin kanssa, kunhan tammoja ei ole ihan vieressä. Erikoisemmissa tilanteissa Tumppu on onneksi rohkea ja utelias, ja oikein käsiteltynä se on hyväksynyt kaikenlaiset toimenpiteet kengityksestä eläinlääkärin tarkastukseen. Kengittäjän kanssa orille on muodostunut tietty rutiini ja aina ensin haistellaan yhdessä tavarat ja uudet kengät, ennen kuin lähdetään niitä kiinnittämään. Onneksi vakikengittäjämme on kärsivällinen ja jaksaa tämän rituaalin suorittaa kerta toisensa jälkeen... Kuljetuskoppikin on nykyisin ihan mukava paikka, vaikka alkujaan se oli Tumpun mielestä lähinnä superpelottava, pieniä suomenhevosia syövä musta aukko. Kisoihin ja näyttelyihinkin on siis päästy.Herra on koulutettu taluttaessa kulkemaan hieman ihmisen takana, ja siellä se myös pysyy, oli tilanne mikä hyvänsä. Vaikka tammat joskus kiinnostaisivat kovastikin, tajuaa Tumppu, ettei narun päässä ole sopiva hetki soidinmenoille. Tumppu tarhaa mielellään niin orien kuin ruunienkin kanssa, kunhan tammoja ei ole ihan vieressä. Erikoisemmissa tilanteissa Tumppu on onneksi rohkea ja utelias, ja oikein käsiteltynä se on hyväksynyt kaikenlaiset toimenpiteet kengityksestä eläinlääkärin tarkastukseen. Kengittäjän kanssa orille on muodostunut tietty rutiini ja aina ensin haistellaan yhdessä tavarat ja uudet kengät, ennen kuin lähdetään niitä kiinnittämään. Onneksi vakikengittäjämme on kärsivällinen ja jaksaa tämän rituaalin suorittaa kerta toisensa jälkeen... Kuljetuskoppikin on nykyisin ihan mukava paikka, vaikka alkujaan se oli Tumpun mielestä lähinnä superpelottava, pieniä suomenhevosia syövä musta aukko. Kisoihin ja näyttelyihinkin on siis päästy.

Ratsastaessa unohtuu joskus vauhtinappula päälle, etenkin vapaapäivien jälkeen. Tämän kanssa treenit aloitetaankin valmentajan ohjeen mukaan lähes poikkeuksetta pysähdyksillä ja siirtymisillä. Näin Tumppu keskittyy heti alusta ja ylimääräinen energia ohjautuu oikeisiin asioihin - työntekoon. Sileällä nuoresta hevosesta onkin kuoriutunut oikein mukava peli. Ori osaa Helpon A:n liikkeet ja tarkoitus olisi hiljalleen siirtyä kilpailemaan tälle tasolle. Esteitäkin oripoika tykkää hyppiä, vaikkakaan hirveän tosissaan sillä ei esteillä kilpailla. Tekniikassa on vielä hiomista, mutta se mukava puoli Tumpussa on, ettei se kiellä koskaan! Kaikkein mieluiten ratsastan Tumpulla kuitenkin maastossa ja se onkin oiva treeninjälkeinen nollaustapa. Vaikka ori saattaa olla joskus vähän sählä, on se täysin maastovarma peli. Tumppu tykkää kaikesta, hirvistä, autoista, rekoista, uimisesta ja erityisesti hurjista hankilaukoista talvisin.

Hoito-ohjeet

Loimitus

 • -15℃ kevyt toppaloimi pihalle, jos näyttää palelevan
 • -20℃ paksumpi toppis, kovalla tuulella voi liittää kaulakappaleen
 • syysateilla ja räntäkeleillä vuoreton sadeloimi
 • kuivatukseen talvella villaloimi, muuten ei loimia sisälle
 • kesällä ei loimiteta, kärpäsotsapanta riimuun kiinni laitumelle
Ruokinta
 • hyvälaatuista kuivaheinää 2kg - 3kg - 3kg - 4kg
 • kauraa 2l päivässä jaettuna aamu ja ilta
 • iltaruuan sekaan 2dl kivennäistä ja 300 g pellavarouhetta turvotettuna
 • ratsastuksen jälkeen voi tarjota vettä, johon voi etenkin hikeen ratsastettuna lisätä elektrolyyttijauhetta

Muuta

 • kokopäivätarhauksessa kaverin kanssa
 • kesällä laitumella
 • riimu pois tarhassa
 • ratsastuksessa aina yleissatula
 • ratsastetaan pääasiassa nivelkuolaimella
 • maastoon ja esteille jännesuojat joka jalkaan, sileällä ei suojia
 • kävelytetään maastakäsin kierros pari ratsastuksen alussa
 • ei tarvitse raippaa

tekstit&kuvat © Odelie & sonya | ulkoasun kuva © Tuulia | virtuaalihevonen