JB Grifter
suomalainen puoliverinen, ruuna
s. 29.12.2013 (13-vuotias)
voikko, 168cm
yleispainotus, heA/120cm

VH14-031-0225, #PKK0000
om. Annika Kettunen, (VRL-09386)
kasv. Järnby

asuu Ansamaassa

Annika ei ollut uskoa korviaan. Oma hevonenko, hänelle? Aina siitä asti, kun oli aloittanut ratsastuksen 12-vuotiaana, Annika oli haaveillut omasta ponista. Nyt hän täyttäisi 17 ja vanhemmat olivat vihdoin suostuneet ostamaan hänelle ratsun. Poni oli jo vaihtunut hevoseen, sellaisella oli kuulemma potentiaalia kilpailla pidempään. Unelmien nelijalkaisen löytäminen ei kuitenkaan ollut niin helppoa, kuin voisi kuvitella. Oli löydettävä kiltti ja hyvätapainen, terve ratsu, joka ei maksaisi mansikoita. Paperilla potentiaalisista hevosista tuntui löytyvän kaikenlaista vikaa viimeistään eläinlääkärin tarkastuksessa ja koeratsastuksessa ihanat kaviokkaat olivat taas liian kalliita. Kun voikko ruuna esiteltiin Annikalle, se ei herättänyt alkuun suurta ihastusta. Gifter oli valtavan suuri, sen askeleissa oli hankala istua ja kaiken lisäksi sen lempinimi oli Risto. Se oli kuitenkin kiltti, terve ja kauniin värinen ja päätyi lopulta Kettusten omistukseen.

galleria

luonnekuvaus

Grifter, tuttujen kesken Risto, on rauhallinen, kiltti ja kaikin puolin täydellinen ensihevonen. Se sopii kenen tahansa käsiteltäväksi ja ratsastettavaksi, mutta tarjoaa tarvittaessa haastetta ja on myös osaavalla ratsastajalla taitava kilparatsu.

Risto on ratsastaessa alkuun hieman hitaasti lämpiävä ja testaa mielellään uusia, joskus jopa tuttujakin, ratsastajia. Se saattaa alkuun muistuttaa jopa elämäänsä kyllästynyttä alkeisratsua, joka etenee omalla tahdillaan, jollei sille osoita olevansa tosissaan. Ristosta saa kyllä esiin näyttävämpääkin liikettä, mutta sitä varten saa ratsastajakin tehdä jo tosissaan töitä. Ruunan ravi on melko korkeaa ja lennokasta, eikä siinä ole helppo istua. Laukka on kuitenkin miellyttävää ja pyöreää, sekä tarvittaessa hyvinkin etenevää. Esteillä saattaa rauhallinen Ristokin innostua. Se etenee innokkaasti esteille ja hyppää mitä tahansa sen eteen vain tuleekaan – mukaan lukien kentän aidat, jos sen sattuu sitä päin ohjaamaan. Riston kanssa uskaltaa hypätä hieman kokemattomampikin, sillä ruuna osaa ajoittaa ponnistuspaikan ilman ratsastajan apuakin eikä kiellä juuri koskaan.

Maastossa Risto on parhaimmillaan. Se on varmajalkainen ja rauhallinen, eikä hätkähdä pienestä. Se kulkee kuitenkin omalla moottorillaan ja liikkuu mielellään myös vauhdikkaammassa temmossa.

valmennukset

25/04/2020
Ansamaa
Julius Palovaara
(VRL-14744)

Annika ja Risto olivat minulle sekä ratsukkona, että yksilöinä vieraampia, joten juttutuokio valmennuksen aluksi tuli tarpeeseen. Risto oli Annikallekin vielä vieraampi ratsu, joten kaikenlaiset vinkit aina perusratsastuksesta tarkempaan hienosäätöön olisivat tervetulleita. Ristossa kiinnitin huomiota siihen, että se laahusti pitkin uraa tekemättä mitään, mitä ei erikseen pyydetty. Kehotin Annikaa aluksi teettämään Ristolla monia tehtäviä niin, että ruunan olisi pakko keskittyä Annikaan, jotta sen oma olo olisi mukavampi. Suosittelin varsinkin siirtymisiä niin, että ne olisivat napakoita ja lyhyitä, että Risto ei ehtinyt kesken siirtymisen jättäytymään pohkeen taakse.

– Vaikka siirtymiset raviin olisi vain kolmen, neljänkin askeleen mittaisia, heti kun eteenpäinpyrkimys loppuu niin uusi siirtyminen. Yritä innostaa Risto liikkumaan itse eteen, ettei tarvitse kokoajan pumputtaa pohkeella, ohjeistin Annikaa ravityöskentelyssä. Laukka oli paljon sujuvampaa ja Annikan avut menivät siinä paremmin läpi. Riston kuori kyllästyneestä kehänkiertäjästä alkoi mureta ja ratsastaja pääsi vaikuttamaan askeliin. Käskin kuitenkin kiinnittämään huomiota ulko-ohjan tasaiseen tuntumaan ja siihen, että viimeinenkin askel tulisi ratsastettua niin ennen kavalettia kuin estettä. Vaikka ruuna hyppäsikin miellyttävän näköisiä hyppyjä, etäisyydet eivät olleet tasolla, mihin uskoin ratsukon pystyvän. Ympyrällä työskentely kahden muun ratsukon kanssa sujui Annikalta hyvin, sillä hän sai säädettyä Riston askeleet sopiviksi.

Tehtävässä kolmikaarisella Annikalla ei ollut ongelmia askeleiden säätämisen kanssa, mutta lähestymiset ilman kunnollisia työkaluja toivat ongelmia laukkojen vaihtumiseen. Koska askelten säätäminen onnistui, jätimme sen suosiolla siihen ja keskityimme laukkojen vaihtumisiin.
– Vaihto tehdään jo ennen estettä varsinaisesti. Pitää olla tarpeeksi aktiivinen laukka ja hyvä tasapaino, esteellä ohjataan vain oikeeseen suuntaan. Keskity enemmän sisäpohkeeseen ja lisää kierroksia laukkaan, saa tulla aika lähelle estettä, ohjeistin Annikaa, joka totteli tarmokkaasti. Laukanvaihdot sujuivat heti puhtaammin, kun laukka eteni paremmin eteen ja sisäpohkeen tuki lähestymisessä läpi kaarteen oli riittävä. Kehuin Annikaa, sillä hänellä oli kokoajan idea hallussa ja lopuksi myös toteutus saatiin samalle tasolle. Jatkoa varten muistutin tasapainon tärkeydestä ja siitä, että olisi vahdittava, ettei Risto luistaisi oikeasta työskentelystä olemalla vain kiltti.

päiväkirja

17/04/2020
Ansamaa
Annika Kettunen

Muuttomatka oli vielä tuoreena Annikan mielessä, kun he Joshuan kanssa lähtivät jo uudelle kierrokselle Helsinkiin. Tällä kertaa muuttolastissa olivat hevoset, joista Piki oli ollut sitä mieltä, että hänhän ei traileriin kävele. Joshua ei kuitenkaan jäänyt keskustelemaan asiasta ja niin myös suomenhevonen saatiin kyytiin. Risto sen sijaan lastautui helposti ja vaivattomasti yhdellä yrittämällä ja ruuna teki iloisesti tuttavuutta mustan orin kanssa.

”Miksi me muutettiin näin kauas, tylsää istua autossa näin pitkään. Lähempääkin olisi varmasti löytynyt kivoja maalaismaisemia.” Annikan valitusvirsi oli jälleen lähtenyt käyntiin suunnilleen puolivälissä matkaa. Joshua vain heilautti kättään ja vaihtoi kappaletta. Mies oli jo niin tottunut kuuntelemaan Annikan kitinää, ettei se oikeastaan edes jaksanut enää rekisteröidä tytön jokaista sanaa. Annika pyöräytti silmiään, mutta liittyi lopulta mukaan yhteislauluun, joka oli ollut tämänkin matkan hupina.

Annika Kettunen

17v, taso heB/80cm

Annika aloitti ratsastuksen, kun hänen paras ystävänsä innostui hevosista kuudennella luokalla, ja vaati tyttöä mukaan tallille. 12-vuotiaalla Annikalla ei ollut aikomustakaan muuttua heppatytöksi, mutta siitä huolimatta ponikärpänen puraisi, ja pahasti. Siitä asti Annika on pyörinyt tallilla niin paljon kuin vain on suinkin ehtinyt. Käännyttyään 17-vuotiaaksi tytön vanhemmat päättivät ostaa hänelle hevosen ja siitä alkoi Annikan matka hevosenomistajana. Hevosten käsittelijänä Annika on varmaotteinen, mutta lempeä, eikä säikähdä hieman villimpiäkään kaviokkaita. Ponit ovat lähellä tytön sydäntä ja lyhyenä hän voi edelleen ratsastaa myös pienemmillä ratsuilla. Annika pitää kilpailemisesta, mutta kouluratsastuksen harjoittelu maneesissa vaihtuu usein vauhdikkaaseen maastoreissuun.

Annika

Luonteeltaan Annika on sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut. Tyttö tulee pääsääntöisesti toimeen kaikkien kanssa, mutta suuttuessaan osoittaa olevansa temperamenttinen. Annikalla on tapana puhua ensin ja miettiä vasta sitten, mikä saattaa ajoittain aiheuttaa turhaa mielipahaa kanssakeskustelijoissa. Asenteeltaan huoleton tyttö saattaa unohdella välillä asioita, mutta hevoset hän asettaa aina etusijalle ja panostaa niiden hoitamiseen täysillä.

Annikalla on lähes mustat, olkapäiden alapuolelle ulottuvat paksut hiukset, jotka kaartuvat luonnostaan laineille. Tytön tummapiirteiset kasvot ovat pienet ja iho ruskettunut, poskilla näkyy etenkin kesäisin pisamia. Hän on lyhyt, vain juuri ja juuri yli 150 senttiä pitkä ja suosii pukeutumisessaan paljon mustaa ja valkoista. Vaikka Annikalla ei olekaan aina varaa uusimpiin merkkivaatteisiin, pukeutuu hän silti aina sen mukaan, mikä kulloinkin on muotia.

sukutaulu

i. ML Hustler
fwb, cre, 170cm
FF, Fn, KTK-III

ii. Merlin
fwb, vkk, 168cm
VIP MVA Ch, PP-MVA, KTK-II, SPL-I

iii. Monty DK
iie. Mercy

ie. Ceinak Zhydar
fwb, cre, 165cm
PP MVA, KTK-II, YLA1, ERJ-I


iei. Zhystrad
iee. Cei Ciinarstath

e. Macadamia Jra
fwb, vrt, 165cm
PP-MVA, FF

ei. New G Ra
kwpn, rn, 170cm

eii. Ramsas
eie. Nelly II

ee. Macanei
fwb, trn, 163cm


eei. Macanera
eee. Ein Appels

kilpailut

varustekaappi

Riston varusteet
© Sokka Luxuries, OddPixel, Takakujan Tallipuoti, Equestrian Pro ja Hemsbury Saddlery