ML MORFIN

Nimi: ML Morfin
Rotu, sukupuoli: fwb, ori
Syntynyt, ikä: 27.09.2010, VARL
Kasvattaja Mêl Seren
Omistaja sonya VRL-09386
Väri, säkä rautias, 168cm
Painotus esteratsastus
Koulutus Ko: HeB, Re: 160cm
Rekisterinumero VH11-021-0488

Sijoituksia ERJ 101
YLA2, palkittu marraskuun 2012 tilaisuudessa.
ERJ-II, palkittu toukokuun 2013 tilaisuudessa (104,2p).


© nica, Hanna Pesonen

LUONNE

Morfin eli Mortti on lupsakka nuori oriherra jolta ei huumorintajua ja innokkuutta puutu. Taluttaessa Mortti kävelee kiltisti mutta reippaasti, vaikkakin tiirailee tammojen perään liiankin ahkerasti. Mortti on kutenkin melkoisen fiksu ja rakastaa pientä kujeilua, joten karsinasta karkailu on tuttua puuhaa, ja tavalliset vetosolmut eivät tätä herraa pidättele. Mortti on kujeilustaan huolimatta hyvin kiltti, ja soveltuu aloittelijoidenkin harjattavaksi kunhan huolehtii ettei karsinassa ole mitään ylimääräistä josta ori saattaisi innostua. Traileriin ori menee kyllä, tosin hieman epäluuloisesti ja ympärillensä vilkuillen, joten onkin parempi että kokeneempi hevonen on traikussa jo valmiina odottelemassa.

Hoitaessa ori pelleilee mielellään hoitajansa kanssa mm. kaatamalla harjakorin tai heittelemällä harjoja mikäli niitä on sattunut jäämään Mortin ulottuville. Pahaa ori ei kuitenkaan tarkoita, ja tomeran kiellon jälkeen suostuu olemaan kiltisti harjattavana. Kavioiden putsauksesta Mortti ei liiemmin välitä, mutta suostuu toimenpiteeseen useimmiten vikuroimatta. Suitsia laittaessa ei ori haluaisi avata suutaan, mutta suunpielestä kutittamalla ogelma häviää. Satulan saa laitettua Mortin selkään ongelmitta, vaikka joskus harvoin ori saattaa pullistella. Mortti saattaa kujeilla hoitaessa, mutta pahaa se ei tekisi kärpäsellekkään. Siksi hoitajan ei tarvitse pelätä hampaan tai kavionjälkiä takamuksessaan. Pestessä Mortti on oikea veijari! Se ei malta olla paikoillaan, ja ravistelee päätään ihan vain kastellakseen muut paikalla olijat. Mikäli ori saa mahdollisuuden siihen, se nappaa pesusienen tai letkun hoitajalta, ja ravistelee niitä, ja tästäkös sotku vasta syntyykin.

Ratsastaessa muuttuu ori kuumaksi ja vireäksi pakkaukseksi, jonka kanssa saa olla koko ajan varuillaan. Esteiden yli liidellään sulavasti ja vauhdikkaasti. Mortin motto kuuluukin: "Kovaa ja korkealta!". Napakka muistutus käskee orin rauhoittua jolloin lähetymisetkin sujuvat riehumatta. Kouluratsastus ei ole oikein Mortin heiniä, eikä ori jaksakkaan usein keskittyä siihen. Päättäväinen ja taitava ratsastaja saa kuitenkin ihmeitä aikaan ja Mortistakin saattaa kuoriutua tottelevainen kouluratsu - tosin vain hetkeksi. Maastoilu on oivaa vaihtelua tehokkaalle estetreenille niin ratsastajan kuin Mortinkin mielestä. Maastossa mennään yleensä kohtalaisen nätisti, vaikkakin pirteästi. Välillä heitellään pieniä pukkeja ja välillä rynnätään kiitolaukkaan. Matka syvemmälle maastoon sujuu yleensä erittäin reippaasti, mutta kotimatkalla sitten rauhoitutaan, eikä meinata liikkua laisinkaan eteempäin. Olisihan se hauskaa maastoilla vaikka kuinka pitkään. Kilpailupaikalla Mortti muuttuu täysin, ja kuumasta soheltajasta kuoriutuu nopea ja hyvähermoinen esteratsu. Mortti ei tottele sokeasti ratsastajaansa, vaan tekee joskus omat - järkevät tai vähemmän järkevät - päätköksensä.

Suku

i. Black Moral
fwb-o. ruunikko, 167cm
ii. Me-Addict
fwb-o. ruunikko, 166cm
iii. Work Addict
fwb-o. tummanruunikko, 167cm
iie. I Love Me
fwb-t. punaruunikko, 165cm
ie. Rock'n Roll Angel
fwb-t. punarautias, 164cm
iei. Rock's So Dead
trak-o. ruunikko, 167cm
iee. Black Angel
dwb-t. musta, 165cm
e. Ceinak Zhydar
fwb-t. cremello, 165cm
ei. Zhystrad
kwpn-o. voikko, 166cm
eii. Zhyyl Wie
trak-o. rautias, 165cm
eie. Lullaby
kwpn-t. voikko, 165cm
ee. Cei Ciinarstath
fwb-o. cremello, 163cm
eei. Ceifierth
kwpn-o. voikko, 165cm
eee. Lady Style
xx-t. voikko, 164cm

Mortin isäisä Me-Addict oli erittäin kaunis ruunikko estehevonen, joka ehti elämänsä aikana loistaa näyttelyissä hyvin arvosteluin, sekä kiertämään esteratoja erityisen hyvin pärjäten. Kilparadoilla huomiosta nauttinut ori ehti keräämään useamman sijoituksen itselleen ennen siitoseläkkeelle siirtymistä. Reilun sadan maailmaan syntyneen varsan isä, joka on periyttänyt varsoilleen kaunista ulkonäköään, sekä hyppykapasiteettiaan.
Isänisänisä Work Addict oli 167cm korkea tummanruunikko ori, j´joka heti nuorena hyppykapasiteettinsa ansiosta pääsi kisaamaan korkeampia luokkia erittäin loisteliain tuloksin. Myös näyttelykehissä hieman vanhemmiten kiertänyt ori, joka omasi kuitenkin hieman ärhäkän luonteen. Siitoseläkkeelle jäädessä maailmaan tuottanut hienoa varsoja, joista usea pärjännyt loisteliaasti esteillä.
Isänisänemä I Love Me oli erittäin kaunis punaruunikko tamma, jonka kisaura jäi valitettavan vähäiseksi. Kuitenkin useissa estekilpailuissa pyörähtänyt tamma, joka vaihtelevalla menestyksellä sai tunnustusta osakseen. Jo nuorena siitoseläkkeelle jäänyt tamma, joka osoittautui erikoisen hyväksi emäksi ja periytti jälkeläisilleen kaunista väriään.
Isänemä Rock'n Roll Angel oli 164cm korkea punarautias tamma, joka on tullut erittäin hienosta suvuista. Näyttelyissä menestyksekkäästi kirtänyt neito, jonka kilpaura kuitenkin jäi jalostuksen varjoon. Kuitenkin muutamilla esteradoilla hienosti pärjännyt neiti, joka lopulta siirrettiin kokopäiväiseen siitokseen. Varsoilleen tamma on periyttänyt upeaa rakennettaan ja hyväntahtoista luonnettaan.
Isänemänisä Rock's So Dead oli ruunikko, pitkään esteradoilla loistanut ori, jolta löytyi ällistyttävä hyppykapasiteetti sekä vauhti. Huimasti sijoituksia kasaan kerännyt ori pisti aina parastaan ja vasta vanhemmiten jalkojen uupuessa työstä se siirrettiin siitokseen. Useita jälkeläisiä elämään tuonut herra, joka on periyttänyt mahtavaa hyppykapasiteettiaan.
Isänemänemä Black Angel oli 165cm korkea musta tamma, jolta löytyi hieman liian rohkea tamma, jonka loistelias kisaura jäi jo nuorena pois loukkaantumisen takia. Sen jälkeen näyttelyissä kiertänyt ja pärjännyt neitokainen, joka arvonimen jälkeen siirrettiin siitokseen. Muutaman varsan ylpeä emä, joka periytti mahtipontista luonnettaan.

Emänisä Zhystrad oli upea voikko ori, jolla oli tapana esteradoilla pistää kaiken ranttaliksi. Kuitenkin erittäin hyvää menestystä itselleen kerännyt ori siirtyi vanhemmiten ansaitulle eläkkeelle ja sitä käytettiin kovan harkinnan mukaan jalostukseen. Myöhemmillä vuosilla kantakirjapalkinnolla palkittu ori, joka on periyttänyt upeaa väriään muutamille jälkeläisilleen.
Emänisänisä Zhyyl Wie oli 165cm korkea erittäin komea rautias ori, joka kiersi elämänsä aikana aktiivisesti näyttelyissä ja ansaitsi paikkansa kantakirjassa. Myös kilpakentillä erittäin hyvin pärjännyt esteori, jolta mahtipontista hyppykapasiteettia löytyi vaikka muille jakaa. Siitoseläkkeelle jäädessään ehti kuitenkin saada vain muutama kummentä varsaa, ennen kuin se kuoli selkäkipujen vaivatessa.
Emänisänemä Lullaby oli 165cm korkea, erittäin kauniin värinen tamma, joka näyttelykehissä on pärjännyt pitkän runkonsa takia kohtalaisesti. Kuitenkin esteradoilla kunniaa tehnyt tamma ehti kerätä mukavasti sijoituksia kasaan ennen eläkkeelle jäämistä. Erinomainen emä varsoilleen, joka on periyttänyt väriään, mutta myös hieman säikkyä luonnettaan.
Emänemä Cei Ciinarstath oli erittäin kaunis cremello tamma, jolta löytyi hurjasti kapasiteettia esteradoille. loisteliaasti pärjännyt tamma joutui kuitenkin jättämään onnettomuuden takia kilpauransa hetkeksi ja palasi takaisin entistä ehompana. Vain muutamissa näyttelyissä pyörähtänyt neiti on saanut tunnustusta kauniistä väristään, mutta väriä se periytti vain muutamalle jälkeläiselleen.
Emänemänisä Ceifierth oli 165cm korkea voikko ori, jolta löytyi hurjasti kapasiteettia rataesteille ja loistikin kilparadoilla useiden voittojen kera. Vaikka ori oli rakenteeltaan hieman epäsopusuhtainen, se oli erittäin suosittu jalostuksessa hyppykapasiteettinsa ja harvinaisen värinsä vuoksi.
Emänemänemä Lady Style oli 164cm korkea erittäin kaunis voikko täysiverinen, jolta laukkaura epäonnistui jo heti nuorena ja siksi se sai mahdollisuuden näyttää taitonsa muussa lajissa. Esteradoille erityisen hyvin pärjännyt neitokainen, joka kuitenkin varhain siirrettiin siitoseläkkeelle.
© Odelie

JÄLKELÄISET

o. Susikallion Leonard s. 14.05.2012 e. Susikallion Lorella om. Mikael Gren
o. Sober Sherlock BER s. 24.10.2012 e. ML See Ya om. Soneü
t. Caileigh Nola BER s. 22.02.2013 e. Calista Chanté BER om. Soneü

VALMENNUKSET JA PÄIVÄKIRJA

08.01.2011 - varsavalmennus, creimeide
Aloitin Morttiin tutustumisen käytävällä, jossa harjasimme ja varustimme sen yhdessä Soneün kanssa. Ori oli hyvin utealias ja käänteli päätään kokoajan yrittäen välillä aina päästä lähemmämksi jotain tiettyä kiinnostavaa kohdetta. Ihmeeksi ori kumminkin jäi paikoilleen siksi aikaa, että saimme sille suojat jalkoihin. Soneü talutti orin maneesiin ja tammojen tarhan kohdalla ilmassa oli pientä kiinnostusta vastakkaista sukupuolta kohtaan. Pääsimme kumminkin maneesilla ilman mitään sattumuksia, jotka olisivat olleet jotenkin eriskummallisia. Taluttetin oria sen aikaa, kun Soneü jakoi maneesin puoliksi ja rakensi myös estekujan raahaten sinne valmiiksi pari estetolppaa ja puomia. Päästin sitten Mortin irti ja pyysin sitä eteenpäin, jonka se tekikin siirtyen käyntiin. Nostin juoksutusraipan rauhallisesti ilmaan siirtääkseni oriin suuremmalle uralle, jonka jälkeen sanoin "ravi" ja maiskautin. Rautias oli erittäin tottelevainen ja selkeästi hyvin koulutettu ja se siirtyi helposti lennokkaaseen, letkeään raviin. Pyysin varsan sitten käyntiin ja menin kasaamaan kujan loppupäähän yhtä 40 cm ristikkoa, jonka jälkeen vaihdoin Mortin suunnan ja pyysin sitä liikkeelle. Kävelimme hetken ja otimme taas ravin. Odotin, että ori ravaisi muutaman kerran maneesinpuolikkaan ympäri ja pyysin sitä sitten laukkaan. Laukka oli reipasta ja hyvin pyörivää. Otin oriin pysähdyksiin ja naksautin riimunarun oriin päitsiin kiinni ja lähdin juoksemaan Mortin ravatessa kohti estettä. Huomasin oriin epäröivän vähän sen hidastaessa tahtia, mutta maiskutin ja kiristin omaa tahtiani ja pääsimme yli. Toistin tehtävän vielä, jonka jälkeen talutin oriin kujan alkuun, päästin sen irti ja käskin sitä liikkeelle. Aluksi se selkeästi epäröi, mutta hyppäsi esteen yli kumminkin, komealla ilmavaralla. Toistin tehtävän kolme kertaa, jolloin se alkoi sujua ja jätin oriin kävelemään maneesiin ja lisäsin neljä laukka-askelta aikaisemmaksi ristikon ja muutin taempana olevaa estettä ristikosta pystyksi. Aluksi Mortti ei meinannut ehtiä kokoamaan askeliaan hypyn jälkeen seuraavalle esteelle, mutta loppua kohden suoritus parantui ja korotin jälkimmäisen esteen 60 cm korkuiseksi ja muutin etummaisenkin esteen pystyksi. Toistin oriilla tehtävän tallaisenaan kahdesti, jotka se selvitti moitteettomasti korvat hörössä! Irtojuoksutin orilla vielä kaikki askellajit läpi ja kävelytin sitä kymmenisen minuuttia, ennenkuin vein oriin käytävälle jossa poistin suojat, harjasin orin pikaisesti ja vein sen takaisin omaan tarhaansa.

19.02.2011 - varsavalmennus, Tikkunekku
Tervehdin ML Morfinia ja hänen hoitajaansa tallissa, missä hoitaja harjaili juuri Morttia. Juttelimme hetken kauniista varsasta, minkä jälkeen lähdimme kentälle. Kentälle saavuttuamme hoitaja alkoi talutella Morttia pitkin kenttää, millä välin tein pienen irtohypytys radan. Rata sisälsi kolme estettä, kaksi pitkällä sivulla ja yhden keskellä kenttää sivuttain. Jokaiseen laitoin kaksi puomia, aluksi maahan. Käskin hoitajaa juoksemaan kenttää pitkin, jolloin Mortti seurasi perässä ravaten. Tällä tavalla hevosen lihakset saataisiin lämpiämään, vaikken aikonutkaan pitää mitään rankkaa treeniä, vain pari matalaa hyppyä. Pian käskin hoitajan tulla aluksi keskellä olevan sivuttain menevän esteen aluksi käyntiä, käskin hoitajan aluksi näyttää esteen Mortilla ja antaa sen katsella sitä vain. Kun Mortti oli aluksi tutustunut esteeseen, käskin hoitajan taluttaa sen puomin yli. Aluksi Mortti katseli estettä kummissaan, mutta ei välittänyt siitä erikoisempia ja meni yli. Sitten käskin hoitajan mennä kaksi muutakin estettä aluki käynnissä ja sen jälkeen ravissa taluttaen. Nostin kentän sivuilla olevat kaksi estettä 60cm, ja rakensin siihen "aidan" niin että Mortti pääsisi menemään yksin esteet ravissa tai laukassa, eikä karkaisi. Kootessani esteitä, käskin hoitajan talutelle ja ravata hevosensa kanssa, samalla mennen 60cm kokoista ristikkoa joka oli keskellä kenttää sivuttain. Muutaman kerran jälkeen käskin hoitajan viedä Mortin kahdelle esteellä ja ravauttaa hänet niin, että Mortti menisi itse esteet yksin yli ja hoitaja juoksisi vierellä. Mortti ylitti esteet hienosti ja käskin hoitajan kehua sitä. Annoin heidän kävellä kierroksen käyntiä, jonka jälkeen pyysin hoitajan tuomaan Mortin uudestaan esteillä, tällä kertaa ne olivat 70cm korkuisia. Huomasin että Mortti oli tottunut irtohypytykseen, sillä se meni automaattisesti esteet, eikä karannut niiden jälkeen. Käskin heidän mennä vielä toisen kerran 70cm:n korkuiset esteet ja sitten ravata muutaman kierroksen, jonka jälkeen otettaisiin pitkät loppukäynnit.

25.09.2011 - estevalmennus, Oona
Aluksi kiersimme kenttää käynnissä. Mortti oli virkeä, ja siksi teimmekin alkuveryttelyn puolipitkillä ohjilla, jotta ori saisi sellaisen kuvan, että vielä ollaan alkukäynneissä ja raveissa. Tämä onnistui hyvin, volteilla sait Mortin taipumaan kiitettävästi. Se kuumeni hieman, mutta vakaalla ratsastuksella pysyi hallittavissa. Pysähdyksissä täytyi olla päättäväinen ja odottaa mieluusti pitemmänkin aikaa, jotta Mortti ei räjähtäisi eteen. Hyvin kuitenkin. Muutama suunnanvaihto, suoristus onnistui. Seuraavaksi Mortti pääsi menemään estetolppien välistä puomin yli, ihan ravissa. Se oli hyvä. Laukannosto onnistui, laukkapuomit myös. Muista pitää kantapäät alhaalla ja mieluusti puomitehtävissä ennen hyppyjä vähän pidemmät jalustimet, jotta syvällä istuminen olisi helppoa. Sitten mentiin hyppäämään testiestettä. Mortti loikkasi korkealle ja kuumeni runsaasti, hallinnassa jotenkuten. Esterata, joka rakennettiin, käsitti monta estettä, ensimmäisen 100 senttisen, toisen 120 senttisen, kolmannen 140 senttisen, neljännen 130 senttisen, viidennen 100 senttisen, kuudennen 150 senttisen ja seitsemännen 120 senttisen. Näistä matalat hypättiin korkealle, isotkin taittuivat kepeästi. Mortti meni kaikenkaikkiaan hyvin.

12.09.2011 - estevalmennus, Laura M.
Ravailit maneesissa Mortin kanssa kun itse vasta saavuin paikalle. Pahoittelin myöhästymistä ja aloin heti kokoamaan teille kolmen esteen jumppaa sekä kaarevalle linjalle sarjaa. Aluksi laitoin estete noin 50 senttisiksi että saisitte hieman verrytellä ennen kunnon hyppyjä. Verryttelyksi hyppäsitte kaarevan linjan toista ristikkoa. Hypyt meni hyvin molempiin suuntiin joten hyvin pian pääsimmekin aloittamaan koko linjan loikkimisen. Mortti meinasi hieman kuumua mutta pienillä pidätteillä sait orin tulemaan rauhallisesti esteelle. Väli meinasi ensimmäisellä kerralla käydä turhan pitkäksi kun teit hieman liian laajan tien. Rehellisenä hevosena Mortti kuitenkin hyppäsi vaikka puomi tipahtikin. Kehotin ottamaan hieman lyhyemmän tien ja tulemaan uudestaan. Toisella kerralla väli olikin juuri hyvä joten siirryimme hyppäämään jumppasarjaa joka oli kokonaan innari. Korkeutta sarjalla ei ollut kuin noin 70 senttiä joten en olettanut sen tuottavan kovinkaan vaikeuksia. Mortti tuli reippaasti sisään joten hieman jäi väli ahtaaksi mutta toisella kierroksella korjasit hyvin. Loppuun hypättiin vielä molemmat linjat siten että kaarevalta tultiin päädyn kautta innarille. Pieni tehtävä ei tuottanut mitään ongelmia joten annoin sinulle luvan alkaa loppuverryttelemään oria.

25.12.2011 - estevalmennus Mêl Serenissä, nica
Saavuitte Mêl Sereniin ajoissa aamulla. Ilma oli kirpeä pikku pakkasen vuoksi, mutta se vain piristäisi hevosia lisää. Auttelin Soneuta laittamaan orin kuntoon ja sitten suuntasimme maneesille. Alkukäyntien ja verryttelyjen aikaan rakensin radan maneesiin. Onneksi minun ei tarvinnut koko rataa kyhätä uudelleen, sillä osa esteistä oli jo maneesissa. Jouduin siis vain muuttelemaan niitä vähän. Aloittelimme yhdessä, kun Soneu oli verrytellyt Morttia ravissa ja mennyt vähän laukkaa, jotta hevonen oli päässyt liikkumaan kaikissa askellajeissa. Aluksi tultiin ravipuomeja ympyrällä, joilta tuli laukannosto, kolme innaria, takaisin raviin ja takaisin ravipuomeille ja siitä taas innareille. Tätä tultiin muutamia kertoja, jotta saatiin Mortti kuuliaiseksi pidätteille ja kulkemaan vähän rauhallisemmin. Välillä vaihdettiin suuntaa ja tultiin samaa toiseen suuntaan. Sitten tultiin vielä pystyä ympyrällä, niin että nostin sitä jokaisen hypyn jälkeen. Pystyä tultiin molemmista suunnista. Mortti näytti innostuvan heti kun este vähän nousi. Verryttelyhyppyjen jälkeen oli välikäyntien aika. Samalla selitin seuraavan tehtävän. Hyppäisimme heti radan. Korkeus ei ollut huima, vain 90cm, mutta rata toimi harjoitteluna. Sitten poimimme muutamia korjattavia juttuja radalta joita menimme uudelleen ja nostin välillä vähän esteiden korkeutta. Mm. suhteutetut linjat ja hieman lyhyet välit aiheuttivat Mortille ongelmia, koska se oli niin valtavan innoissaan esteistä. Sitten taas oksereiden ja trippelin kohdalla ei ollut mitään ongelmia, sillä Mortti hyppäsi niitä niin innoissaan, että ilmavaraa jäi valtavasti. Lopuksi nostin radan 140-150cm korkeuteen ja tulitte sen vielä kerran. Nyt kun ongelmakohtia oli harjoiteltu, niin rata sujui mallikkaasti. Hyvää työtä! Loppuverryttelyksi ravia ja paljon ympyröitä. Morttia piti saada vähän rauhoiteltua.

27.11.2010 - Metsälenkki
Pieni ori tanssahteli villisti, kun talutin tätä pitkin metsäpolkua. Lunta oli maassa jo polviin asti, mutta se ei menoamme haitannut. Useammin kuin kerran Mortti meinasi jyrätä päälleni lumisessa metsässä, mutta onnistuin aina täpärästi pelastumaan ilmaa halkovilta kavioilta. Joskus ori kyllä koituisi kohtalokseni, siltä minusta nyt tuntui. Maasto muuttui yhä hankalakulkuisemmaksi käveltyämme syvemmälle metsään jolloin Morttikin joutu jo tekemään töitä päästäkseen eteenpäin. Suloisen orin silmistä paistoi kuitenkin puhdas ilo, kun tarvoimme yhdessä kohti tallia. Takaisin Simoraan päästyämme olimme molemmat yltäpäältä lumessa, ja puoliverivarsani karvapeitteestä roikkui lumikökköjä. Kaviot olivat kasvaneet parilla sentillä kun lumi oli tarttunut kenkiin. Talutin riiviön karsinaansa ja tartuin kaviokoukkuun. "Nosta", käskin pontevasti. Mortti olisi halunnut vain leikkiä, mutta kun päättäväisesti toistin käskyni, se nosti jalkansa kiltisti ylös. Puhtaat kaviot saatuaan kävin käsiksi oripojan turkkiin, jonka harjaaminen ei totisesti ollut mahdollinen tehtävä. Yritin siinä sitten epätoivoisesti sulattaa käsilläni jäisiä lumipaakkuja. Sillä menolla tehtävään kuluisi vuosia! Päätin lopulta jättää ratsuni karsinaan, ja hypellä itse oleskeluhuoneeseen keittämään kahvia.

17-23.01.2011 - Viikkokatsaus
Maanantai
Tänään minulla oli hieman kiire, joten Odelie hoiti Mortin liikutuksen. Kuulemma Mortti oli käyttäytynyt kaikin puolin kiltisti, hieman varsamaisesti tosin.
Tiistai
Kokeilin Mortin kanssa tänään irtohypytystä, mikä oli orille jo ennestään tuttua. Mortti selvitti helposti hieman korkeammatkin esteet vaikka pudottikin muutaman puomin.
Keskiviikko
Tänään juoksutin Morttia maneesissa ja reippaasti ori porhalsikin eteenpäin. Karsinassa ylienerginen koni meinasi talloa varpaani, jonka jälkeen karkasi karsinasta. Onneksi Ben sai Mortin kiinni ennen kuin pahempaa ehti käydä.
Torstai
Kiireideni vuoksi tänään en päässyt tallille, ja Mortti sai pitää vapaapäivän.
Perjantai
Odelie tahtoi liikuttaa taas Mortin, joten varustin orin tälle valmiiksi. Jäin hetkeksi katselemaan heidän työskentelyään, mutta lähdin sitten takaisin talliin siivoamaan karsinoita.
Lauantai
Mortti oli tänään minun liikutettavana ja päätin lähteä taluttelemaan oria maastoon. Mortti oli rasittavalla tuulella, ja tutki kaikkea mikä liikkui, ja kaikkea mikä ei liikkunut.
Sunnuntai
Nukuin pommiin enkä kerennyt tallille aamusta, sillä minulla oli työhaastattelu. Mortti sai viettää lepposan päivän tarhassa kavereidensa kanssa.

16.06.2011 - Päivittelyä
Mortin kanssa saatu koulutus suht koht valmiiksi ja poika pomppiikin innokkaasti esteitä. Kohta (syksyllä) aloitetaankin ahkera kisaaminen esteillä ja treenaillaan vielä koulua, se kun ei luonnistu aivan luonnostaan. Kiitokset Mikaelille joka autteli koulutuksen kanssa, nyt kun mies osti oman hevosen niin ei jäänyt Mortille enää aikaa. Mortti viettelee nyt päiviään kesälaitumella.

12.09.2011 - Estetreeniä
Talutin Mortin maneesiin ja painoin kypärän päähäni. Odelie lupasi tulla kasaamaan esteradan sillävälin kun verryyttelin käynnissä ja ravissa. Orin selkäännousu oli tänään haastavaa mutta muutaman yrityksen jälkeen sain Mortin pysymään paikoillaan muutaman sekunnin. Puoliverinen lähti välittömästi käyntiin uralle kun olin selässä ja päätin säätää jalustimet vauhdissa. Parin käytikierroksen jälkeen maiskautin kevyesti ja ratsu siirtyi välittömästi reippaaseen raviin. Mortti oli herkällä tuulella ja reagoi vahvasti pienimpiinkiin apuihini - ainakin eteenpäinajaviin. Yritin puolipidättein hillitä hevosen menohaluja ja vastahakoisesti Mortti hieman rauhoittui. Tein paljon voltteja ja kiemurauria ja yritin saada orin kulkemaan peräänannossa. Yleensä se ei tuottanut hankaluuksia, mutta jo yhden päivän tauko liikutuksesta vaikutti asiaan merkittävästi. Kun olin saanut verryyteltyä Morttia riittävästi otin muutamia laukannostoja. Ori laukkasi reippaasti ja halusi jo päästä hyppäämään. Aloitin n. 70cm pystystä jonka Mortti hyppäsi ilman pienintäkään epäröintiä. Ori alkoi kuumua ja sain tosissani pidätellä sitä. Lisäsin jokaisella kierroksella uuden esteen rataan jota hyppäsin ja pian radassa oli seitsemän estettä: ensin 70cm pysty, punavalkoinen metrin okseri, metrin pysty, sininen trippeli jonka korkeus hipoi metrikahtakymmentä, matalahko ristikko, jälleen punavalkoinen okseri ja viimeisenä ensimmäiseksi hypätty pysty. Mortti hyppäsi innokkaasti ja tottelevaisesti vaikkakin kuumui hieman. Hyppäsin vielä yksittäisiä esteitä ennen kuin siirryin loppuverryyttelyyn.

01.11.2011 - Maastohyppelyä
Mortti oli saanut jostain hurjasti ylimääräistä virtaa, jota ori purki riehumalla tarhassa (hajottaen tavaroita) tai vaihtoehtoisesti kentällä, mikä ei kovin mukavaa ole. Kouluratsastus on jäänyt nyt syksyllä vähän vähemmälle, Mortilla ei nimittäin ole siihen mitään mielenkiintoa ja ratsastuksesta ei tule yhtään mitään. Mihin on kadonnut ennen aina niin mukava orini joka totteli kiltisti eikä riehunut? Ehkä sillä, etten ole päässyt tallille yhtä useasti kuin ennen, on jotain tekemistä asian kanssa? Kärräsin viimeisen kottikärryllisen lantaa lantalaan ja palasin Mortin karsinalle. Nappasin pölyharjan ja siirryin harjaamaan oria. Ori oli kesän aikana lihonnut vain hieman, toisin kuin Shot, jonka valtavaa mahaa yritän epätoivoisesti saada pois. Heitin varusteet Mortin selkään ja talutin orin tallin pihalle. Lähdimme matkaan kohti metsikköä, jonka kauta ajattelin kiertää laukkapätkälle. Myös maastoesteitä voisin kokeilla, ne voisivat olla Mortin mieleen. Ori tanssahteli ja olisi halunnut kiihdyttää vauhtia, mutta rentoutui hetken kuluttua ja tyytyi kävelemään rauhassa. Metsäpolun loppuessa hiekkatielle maiskautin orin raviin. Mortti nosti pään korkealle ja lähti ravaamaan jalat huitoen minne sattuu. Palautin orin maan pinnalle ja rauhotin ravia. "Kohta päästään laukkaamaan", mutisin itsekseni ja tarkkailin laukkapätkän alkua. Annoin orille luvan laukata. Kostea muta roiskui Mortin jalkojen hakatessa tasaisesti maata. Laukkasuora läheni loppuaan ja siirsin vastahakoisen orin ravin kautta käyntiin. Päätimme käydä kurkkaamassa vielä maastoesteet. Mortti hyppi innosta tasajalkaa kun näki esteitä edessämme. Ori olisi halunnut juosta välittömästi läpi jokaisen esteen ja vain vaivoin sain pidettyä sen kontrollissa. Rauhallisesti - tai niin rauhallisesti kuin oli mahdollista - lähdimme laukkaamaan ensimmäistä estettä kohti. Mortti ei epäröinyt hetkeäkään vaan ylitti epämääräisen esteen sen kummempia miettimättä. Hyppelimme radan loppuun ja lähdimme sitten kävelemään kohti Simoraa.

24.11.2011 - Pimeämaasto Simorassa
Kannustimme kuumina käyvät hevoset laukkaan suoran alussa. Mortti nosti päänsä korkealle ja ryntäsi kovalla vauhdilla eteenpäin, juosten melkein edellä olevan ratsukon päälle. "Wow, rauhassa", koetin rauhoitella Morttia, mutta ori sen kuin paineli minkä kintuistaan pääsi. Hidastelin tahtia parhaani mukaan ja koetimme pysyä letkassa, mutta aikamoiselta kiemurtelulta se näytti. Laukkasuora hupeni ja siirryimme raviin. Vastahakoisesti sai Morttikin hidastettua tahtiaan, mutta ori viskeli silti vimmoisasti päätään. Olimme ravailleet jo pitkän pätkän, mutta orilla tuntui olevan silti liikaa energiaa. Sepänlammen kohdalla juoksi tien poikki jänis, josta Mortti sai innostuksen lähteä laukkaan ’pelästyessään’ sitä. Villisti pukitellen kovin epä-Morttimaiseen tyyliin rautias lähti laukkaamaan metsikköön päin. Eteen tuli suuri oja, jonka Mortti hyppäsi niin yhtäkkiä, etten pysynyt lainkaan hypyssä mukana. Valuin kaulalle ja siitä maahan, vaikka vauhti hidastuikin.

MORTIN KILPAILUT

ERJ 101 sijoitusta
12.01.2011 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 3/30
16.01.2011 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 4/30
17.01.2011 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 5/30
01.09.2011 // ERJ // Bailador // 150cm // 2/177
10.09.2011 // ERJ // Dark Side Trakehners // 150cm // 4/32
21.09.2011 // ERJ // Satulinna // 150cm // 5/50
21.09.2011 // ERJ // Skurvash // 150cm // 1/30
23.09.2011 // ERJ // Skurvash // 150cm // 1/30
24.09.2011 // ERJ // Skurvash // 150cm // 3/30
26.09.2011 // ERJ // Stewart // 160cm // 2/40
28.09.2011 // ERJ // Solo // 150cm // 3/48
14.11.2011 // ERJ // Dooran kisatoiminta // 160cm // 6/30
14.11.2011 // ERJ // Dooran kisatoiminta // 160cm // 1/30
16.11.2011 // ERJ // Dooran kisatoiminta // 160cm // 4/30
18.11.2011 // ERJ // Dooran kisatoiminta // 160cm // 6/30
29.11.2011 // ERJ // Escorant Trakehners // 160cm // 1/30
22.11.2011 // ERJ // Dooran Kisatoiminta // 160cm // 01/40
23.11.2011 // ERJ // Showtime // 160 // 03/60
21.11.2011 // ERJ // Cannabian Warmbloods // 160cm // 03/50
22.11.2011 // ERJ // Cannabian Warmbloods // 160cm // 04/50
25.11.2011 // ERJ // Cannabian Warmbloods // 160cm // 06/50
25.11.2011 // ERJ // Cannabian Warmbloods // 160cm // 03/50
22.11.2011 // ERJ // The Last Legend // 150cm // 02/60
25.11.2011 // ERJ // The Last Legend // 150cm // 04/60
22.11.2011 // ERJ // Wincare // 140 // 07/50
22.11.2011 // ERJ // Lime // 150cm // 3/57
26.11.2011 // ERJ // Lyne Stud // 160cm // 5/50
12.12.2011 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 1/30
28.12.2011 // ERJ // Strand Belgiums // 150cm // 7/50
28.12.2011 // ERJ // Strand Belgiums // 160cm // 2/50
04.01.2012 // ERJ // Brescon Showjumpers // 160cm // 01/30
06.01.2012 // ERJ // Brescon Showjumpers // 160cm // 03/30
07.01.2012 // ERJ // Brescon Showjumpers // 160cm // 02/30
09.01.2012 // ERJ // Brescon Showjumpers // 160cm // 05/30
20.01.2012 // ERJ // Kirbera // 160 cm // 02/30
24.01.2012 // ERJ // VSPY // 150 cm // 03/40
25.01.2012 // ERJ // VSPY // 150 cm // 02/40
18.01.2012 // ERJ // Seven Stable // 160 cm // 04/30
19.01.2012 // ERJ // Seven Stable // 160 cm // 01/30
01.02.2012 // ERJ // Ravenhook Stables // 160 cm // 01/30
03.02.2012 // ERJ // Ravenhook Stables // 160 cm // 05/30
10.01.2012 // ERJ // Seven Stable // 160 cm // 05/30
01.02.2012 // ERJ // Twisty Puzzle // 160cm // 04/30
23.01.2012 // ERJ // Land of Cannabian // 160 cm // 2/30
24.01.2012 // ERJ // Land of Cannabian // 160 cm // 1/30
26.01.2012 // ERJ // Land of Cannabian // 160 cm // 3/30
01.06.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160 cm // 3/30
30.04.2012 // ERJ // L'amour aux Chevaux // 150cm // 2/40
29.04.2012 // ERJ // L'amour aux Chevaux // 150cm // 5/40
13.05.2012 // ERJ // Weinnheim // 150cm // 6/50
06.05.2012 // ERJ // Satulinna // 160cm // 5/40
30.04.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners (ERJ-cup) // 160cm // 14/173
23.04.2012 // ERJ // Ilkimys // 150cm // 3/40
08.11.2012 // ERJ // VSPY // 160cm // 07/50
10.11.2012 // ERJ // VSPY // 160cm // 02/50
11.11.2012 // ERJ // Kirbera // 150cm // 03/23
19.11.2012 // ERJ // Underground // 160cm // 04/30
22.11.2012 // ERJ // Underground // 160cm // 01/30
27.11.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 150cm // 03/30
29.11.2012 // ERJ // Cabinet Riders // 160cm // 03/30
30.11.2012 // ERJ // Cabinet Riders // 160cm // 01/30
30.11.2012 // ERJ // Jade Dressage // 150cm // 07/50
30.11.2012 // ERJ // Jade Dressage // 160cm // 04/50
01.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 160cm // 02/30
03.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 04/30
05.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 05/30
06.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 01/30
06.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 150cm // 04/40
08.12.2012 // ERJ // CabinetRiders // 160cm // 04/30
09.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 03/30
10.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 02/30
10.12.2012 // ERJ // CabinetRiders // 160cm // 04/30
10.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 150cm // 03/40
12.12.2012 // ERJ // CabinetRiders // 160cm // 01/30
12.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 160cm // 05/40
15.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 04/30
08.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 01/30
08.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 01/30
09.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 05/30
10.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 03/30
11.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 05/30
11.12.2012 // ERJ // Skurvash // 160cm // 03/30
12.12.2012 // ERJ // Skurvash // 150cm // 02/30
12.12.2012 // ERJ // Team Obnoxius // 160cm // 04/30
13.12.2012 // ERJ // Skurvash // 160cm // 04/30
14.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 05/30
14.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 03/30
14.12.2012 // ERJ // Cabin21 // 160cm // 02/30
15.12.2012 // ERJ // Cabin21 // 160cm // 04/30
18.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 01/30
18.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 03/30
19.12.2012 // ERJ // Dark Side Trakehners // 160cm // 04/30
19.12.2012 // ERJ // Cabin21 // 160cm // 04/30
20.12.2012 // ERJ // Cabin21 // 160cm // 05/30
24.12.2012 // ERJ // Cabin21 // 160cm // 02/30
25.12.2012 // ERJ // Cabin21 // 160cm // 01/30
18.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 160cm // 04/50
18.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 160cm // 02/50
20.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 160cm // 05/50
21.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 160cm // 01/50
23.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 160cm // 03/50
Villit kilpailut 8 sijoitusta
23.12.2011 // Hiihtoratsastus // Ahmavaara // Hiihtoratsastus // 1/12
15.12.2011 // Esteet // Hengevaara // 150cm // 05/28
16.12.2011 // Esteet // Hengenvaara // 150cm // 05/28
17.12.2011 // Esteet // Hengenvaara // 150cm // 02/28
19.12.2011 // Esteet // Hengenvaara // 150cm // 03/28
19.12.2011 // Esteet // Hengenvaara // 150cm // 02/17
17.11.2011 // Koulu // Simora // HeB // 4/12
26.02.2011 // PKK // Huopaharju // 5/6 KM

virtuaalitalli / virtuaaihevonen / layout © sonya