BADERNA SHOW

Nimi: Baderna Show
Rotu, sukupuoli: selle francais, ori
Syntynyt, ikä: 04.06.2007, VARL
Tuoja Jenna L.
Omistaja sonya VRL-09386
Väri, säkä musta, 161cm
Painotus esteratsastus
Koulutus Ko: VaA, Re: 130cm
Rekisterinumero VH06-099-1085

Sijoituksia KRJ 71
YLA2, palkittu marraskuun 2012 tilaisuudessa.
ERJ-III, palkittu toukokuun 2013 tilaisuudessa (85p).


© sonya (rakenne väritys Luciana)

IKÄÄNTYMINEN

3 vuotta = 04.03.2008
5 vuotta = 04.09.2008
10 vuotta = 04.12.2009
14 vuotta = 04.12.2010
15 vuotta = 04.03.2011
16 vuotta = 04.06.2011
17 vuotta = 04.09.2011
18 vuotta = 04.12.2011
19 vuotta = 04.03.2012
20 vuotta = 04.06.2012
21 vuotta = 04.09.2012
22 vuotta = 04.12.2012
23 vuotta = 04.03.2013
24 vuotta = 04.06.2013
25 vuotta = 04.09.2013
26 vuotta = 04.12.2013

LUONNE

Shot on yleisesti ottaen viisas ja kiltti hevonen. Vaikka se osaa avata esim. vetosolmuja, ei se silti karkaile karsinasta. Ori on todellinen herrasmies, joka antaa niin pienten kuin suurienkin ratsastajien ja hoitajien hoivailla itseään. Shot tykkää rapsutteluista ja etenkin herkkupaloista. Ja makupaloja Shot tosiaan söisi niin kauan, kunnes se räjähtäisi, joten kannattaa olla erityisen varovaiden niiden syöttämisessä. Taluttaessa ori on kiltti, ja seuraa mielellään taluttajaansa vaikka ilman riimua, mutta välillä on Shotin mielestä pakko saada evästää. Shot kun haluaa ruohoa tien reunasta, tai puiden lehtiä, niin silloin tarvitsee todellakin voimaa ja erityistä tahtoa, jotta saa Shotin pidettyä aisoissa ja syömättä mitään ylimääräistä.

Shot on rauhallinen hoitaessa. Jo hoitajan mennessä karsinaan, hoitaja huomaa ettei Shotia todellakaan tarvitse pelätä ja huomaa myöskin kuinka leppoisa tapaus Shot on. Harjaus onnistuu, oli hoitaja sitten pieni tai suuri. Suitsimisessa ja satuloinnissa ei pitäisi tulla ongelmia, joskin Shot saattaa pullistella satulavyötä kiristäessä. Missään tapauksessa Shot ei kuitenkaan potki, saatika pure. Shot rakastaa harjaamista, ja venyttää usein kaulaansa. Kavioidenkin putsaus sujuu ongelmitta, ja ori nostaa automaattisesti jalkojaan. Kannattaa kumminkin varata Shotille edes muutama makupala hoitotoimenpiteen loppuun, jotta orin saa pidettyä tyytyväisenä. Niinkuin nimittäin jo alussa sanoin, niin makupalat ovat varsinainen heikkous Shotille. Kuljetusautoon Shot menee ongelmitta ja pysyykin siellä myös ongelmitta koko matkan ajan, kunhan sillä on syötävää ja Shotin kuljetusautoon laittava ei ole erityisen hermostunut mistään syystä ja toimii määrätietoisesti.

Shot sopii ratsastaessa melkein kaikille, jopa kokemattomammille ratsastajille. Se on oikein mukava ratsastaa ja sillä on pehmeät liikkeet, mutta hevosella on tapana oikoa vähän liikaa teitä. Tämä ori ei ole hirveästi tammojen perään vaan kulkee nätisti tunnilla vaikka siellä olisi muutama kaunokainenkin. Esteitä ori rakastaa, ja liitää niin pienten kuin suurienkin esteiden yli mielellään. Silti Shot ei kuumu, vaan tottelee kuuliaisesti ratsastajaa. Joskus orilla saattaa kuitenkin olla huono päivä, eikä se silloin jaksaisi oikein keskittyä, vaan menee vähän liiankin reippaasti eteenpäin siksakkia. Shotilla kun on huono päivä, niin kannattaa olla erityisen varuillaan, koska silloin Shot saattaa tavoistaan poiketen tehdä jotain hyvinkin yllättävää. Kouluakin Shot menee ihan kiitettävän hyvin, mutta huomaa kyllä, että se ei tosiaan mikään Shotin lempiharrastus ole. Kouluratsastuksessa Shotilla pitääkin olla hiukan kokeneempi ratsastaja selässään. Maastoilusta tämä herra pitää, varsinkin jos matkalle sattuu muutamia esteitä. Maastoratsastus sopii Shotille erittäin hyvin myöskin silloin, jos takana on rankat treenit ja Shotin kanssa maastoon mennään loppukevennykseksi.

Kisoissa Shot käyttäytyy aivan samalla määrätiedolla ja kilteydellä, kuin muissakin tilanteissa ja siksi ei olekkaan mikään mahdoton ajatus, että sillä pystyisi jopa täysin tuntematon ratsastaja kisaamaan. Joten kumminkin tuntuu ehkä silti, että jos mahdollista, niin Shot esittäytyy kisoissa entistä paremmin ja enemmän edukseen ja ihastuttaa kaikki komealla ulkomuodollansa. Eläinlääkäriä Shot taas tuntuu ehkä hiukan arastelevan ja vierastavan, mutta sielläkin kaikki sujuu erinomaisesti niin kauan, kunhan mukana on tuttu hoitaja tai ihminen. Ja erityisesti Shot viihtyy silloin jo eläinlääkärinkin jälkeen saa makupaloja, vaikka ei se nyt mikään maailman loppu olisi, vaikka makupalat jostain syystä sattuisivat unohtumaan.

SUKUTAULU

i. Show Time
sf-o. musta, 162cm
ii. Time's Up
sf-o. tummanruunikko, 165cm
iii. Up and Down
sf-o. musta, 160cm
iie. Shouted
sf-t. musta, 161cm
ie. Butterfly Girl
sf-t. hiirakko, 159cm
iei. Clownie
sf-o. tummanrautias, 163cm
iee. Stone Town
sf-t. musta, 164cm
e. Nothing Wrong
sf-t. musta, 164cm
ei. Right King
sf-o. musta, 162cm
eii. Sir Royal
sf-o. musta, 167cm
eie. Miss Dark
sf-t. rautias, 158cm
ee. You Are
sf-t. kimo, 162cm
eei. Zooky Booky
sf-o. musta, 168cm
eee. One of Us
sf-t. tummanruunikko, 160cm

I Show Time oli - ja on yhä - todella kaunis, mustana säihkyvä ranskanratsuhevonen, joka niitti mainetta vaikka kuinka paljon. Show Time, tutummin Tintti syntyi -yllätys yllätys- suureen siittolaan, jossa se sai kasvaa kaksivuotiaaksi asti. Kaksi vuotta täytettyään ori myytiin tunnetulle kouluttajalle, jonka ansiosta Tintti laski kavionsa koulukentälle noin kolme ja puolivuotiaana, leikkimielisissä koulukilpailuissa. Leikkimielinen HeC oli ikään kuin viimmeinen silaus; orista tulisi loistava kouluhevonen. Orilla on todella hyvä rakenne, minkä ansiosta se on menestynyt myös näyttelyissä. Orin painotuksena on koulu, ja se kilpailee nykyään kansallisella tasolla. Tintillä on monia, upeita varsoja.
II Time's Up oli tummanruunikko, läsipäinen ja sukkajalkainen komea hevonen. Timiksi kutsuttu hevonen eli pitkän ja loistokkaan elämän, johon sisältyi mm. useita näyttelytuloksia, kilpailutuloksia ja titysti lukuisia varsoja. Timi syntyi pienessä siittolassa, jonka kantaori siitä myöhemmin tuli. Kun ori oli nelivuotias, omistaja ymmärsi millainen kultakimpale hänellä oli, ja alkoi kilpailuttaa oria. Se menestyikin varsin kiitettävästi; ensimmäisen näyttelyn jälkeen ylpeä hevonen kantoi suitsissaan sinivalkoista ruusuketta. Timi kuoli kunnioitettavan 20 vuoden iässä orin takajalkojen murtuessa liikenneonnettomuudessa.
III Up and Down, eli Dami, oli musta, merkitön hevonen, jolla oli koko sen elämäm pitkät ja hontelot varsanjalat, mutta älykäs katse. Estehevosta Damista ei koskaan jalkojen vuoksi tullut, mutta menestyvä kouluhevonen kylläkin. Dami syntyi pienehkölle maatilalle, josta se myytiin lähes välittömästi vieroituksen jälkeen. Orin osti kilpailemisesta kiinnostunut tyttö, jonka kanssa Dami vietti suurimman osan elämästään. Kaksikko menestyi kilpakentillä yli kuusi vuotta, mutta 18-vuotiaana jalkavaivat alkoivat tehdä tuloaan. 25 vuotiaana Dami viimein pääsi ikuiseen lepoon.
IIE Shouted eli Shira oli melkein koko elämänsä puhdas siitoshevonen. Tamma oli musta, tähtipäinen ja todella kaunis. Kolmevuotiaana, tamman ensimmäisissä kilpailuissa kuitenkin joltakin pikkulapselta karkasi ilmapallo. Shira säikähti pahasti leijailevaa hirviötä, ja kaatui esteen päälle. Tamma sai elinikäisiä traumoja, ja omistaja päätti, ettei tamma enää koskaan astuisi kilpakentille. Sen sijaan tammasta tuli siitoshevonen, ja lähes kaikki sen varsoista muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tuli todella menestyneitä kilpahevosia. Shira kuoli 26 vuoden iässä keuhkokuumeeseen.
IE Butterfly Girl eli Beea oli hiirakko, melkein musta hevonen, joka ei koskaan oikein menestynyt missään, vaan oli ikään kuin nurkkaan unohdettu koko elämänsä. Tamma oli pieni ja hontelo, mutta hyväluonteinen, vaikka huono kohtelu tekikin kolauksen sen luonteelle. Tamma päästettiin viimmein kärsimyksistään 20 vuotiaana.
IEI Clownie, joka tunnetaan lyhyemmin nimella Ville, on kisakentillä hyvin pärjäävä, muttei ulkoisesti niin kaunis ori. Rakenne oli erityisesti esteille sopiva, mutta kauniiksi tätä tummanrautiasta ranskanratsuhevosta ei voinut kutusua. Näkyvät luut, sotkuinen harja, lyhyt, ja huonosti kasvava häntä. Ville kuoli valitettavassa auto-onnettomuudessa matkalla kilpailuihin 15-vuoden iässä.
IEE Stone Town, oli kaunis, musta ja siro tamma, josta alettiin kouluttaa kilpahevosta. Kisakentille asti se ei koskaan päässyt, sillä potentiaalia tälä hevosella ei ollut. Sempä takia tätä upeaa tammaa alettiin käyttää siitoskäyttöön, ja se saikin monia upeita jälkeläisiä, joista osa on pärjännyt vallan mainiosti kilpailuissa. Stone Town kuoli huomattavassa 35-vuoden iässä vanhuuteen.

E Nothing Wrong eli Netta on musta, tähtipäinen tamma, joka menestyy melko hyvin kilpailuissa, mutta jonka luonteessa ei juurikaan ole kehumista. Tamma syntyi erään lapsiperheen, joka oli hetken mielijohteesta ostanut itselleen kantavan tamman, talliin. Ensimäiset vuotensa Netta seisoi lähes jatkuvasti karsinassaan, ja siitä tuli äksy eikä se luottanut enää ihmisiin. Lopulta, Netan purtua pientä lasta, perhe möi hevosensa. Netan uusi omistaja lähetti sen kouluttajalle, jonka ansiosta Netta sai hiukan itseluottamusta eikä enää näykkinyt. Kouluttajalta palattuaan tamman omistaja alkoi kilpailla Netalla. Tamma rakasti kilpailemista, ja aina jos joku lähti ilman sitä kilpailuihin, se yksinkertaisesti masentui. Nykään tamma on saanut vanhan tapansa takaisin, mikä on todella ikävää, mutta ei enää huuda mukaan kilpailuihin, vaan on nykyään enää siitostammana.
EI Right King, eli Riku oli kiltti ori, josta kaikki pitivät. Riku syntyi suhteellisen suureen siittolaan, josta se kahden vanhana myytiin yksityisomistajalle. Ori menestyi kilpailuissa pikemminkin kohtalaisesti kuin hyvin, mutta tulihan sieltä muutama ruusukekkin kotiin kannettua. Iloinen ja kiltti Riku siltti oli, eikä se koskaan potkinut taikka purrut. Riku kuoli vanhuuden vaivoihin eläinlääkärin toimesta 30-vuotiaana.
EII Sir Royal, tosin sanoen Rontti oli äksyhkö, mutta silti käytöstavat omaava nuori ori, joka tuntui vielä kaksikymppisenäkin nuorelta orin viikarilta. Luonteeltaan Rontti oli hiukan omapäinen, mutta rakkaan omistajansa vuoksi se olisi voinut hypätä vaikka kalliolta. Kilpailuissa Rontti ei koskaan menestynyt, vaikka kotikentällä se menikin kuin unelma. Ori ei vain yksinkertaisesti pitänyt suuresta yleisöstä. Rontti kuoli 28-vuotiaana katkaistuaan jalkansa laitumella riehuessaan.
EIE Miss Dark, lyhyesti vain Missi, oli rautias tamma, joka rakasti huomiota ja oli aina kiltti ja ystävällinen. Kilpaillut ei Missi kuin muutaman kerran, sillä myöhemmin sille ilmeni jänneongelmia ja puhkuri. Talvella siis hengästyminen oli vakavasti otettava vaara. Pikkutammaan ihastuneet omistajat eivät halunneet luopua pikkusestaan, joten tammasta tuli pelkkä ratsasteluponi, jolla ei koskaan enää koskaan ratsastettu käyntiä nopeammin. 20-vuotispäivänään kiltti pikku tamma lähetettiin sateenkaarisilloille pahojen hengitysvaikeuksien vuoksi.
EE You Are, tutuillle vain Yami oli kaunis, luonnonoikku. Se oli kimo tamma, joka ei koskaan oppinut kunnolla luottamaan ihmisiin vanhan tapahtuman vuoksi. Tamman ollessa kaksivuotias, se varastettiin. Vain tamma tiesi, mitä sille sielä tapahtui, mutta puolikuolleena Yami takaisin tuli. Pikkutammasta tuli loppuiäkseen säikky ja pelokas. Yami ei kilpaile, eikä koskaan tule kilpailemaankaan. Yami kuoli 16-vuotiaana kimosypään.
EEI Zooky Booky, uljas ori jota kaverit kutsuivat Zorroksi, syntyi, eli ja kuoli suuressa siittolassa, jonka paras ori se oli. Luonteeltaan Zorro oli yhtä varma ja kiltti kuin vakaa kallio, ja kisakäntillä se loisti kuin mikäkin Milton. Hurmuriori kisasi 16-vuotiaaksi, minkä jälkeen se sai elää kuin kuningas ja toimia tilan parhaana siitosorina.
EEE One of Us eli Oona, oli kaunis tamma, joka hurmasi kauniilla ulkomuodollaan tiensä kaikkien sydämiin. Myös luonteeltaan tamma oli ihastuttava ja kärsivällinen, eikä se koskaan näykkinyt, purrut taikka potkinut. Ratsastaessa Oona oli kiltti, mutta hiukan vaikea ja valikoiva. Kisamenestys ei Oonalla päätä huimannut, mutta kuitenkin ihan hyvin se pärjäsi. Tamma eli 27 vuotta vanhaksi, ennenkuin kuoli krooniseen kaviokuumeeseen.

JÄLKELÄISET

t. Calista Chanté BER s. 02.01.2013 e. Calanthia 55 om. Kirbera
o. Louis Pemberley s. 12.12.2011 e. Brigadier Phara om. Tilli
o. Bromfield Baderna Mathieu s. 18.05.2012 e. Victoire om. Cihara
o. Susikallion Chicshow s. 26.05.2012 e. Chichiriqa om. Susikallio
o. Forward Fleur s. 23.03.2012 e. Tug of War Alone om. Soneü

VALMENNUKSET JA PÄIVÄKIRJA

22.12.2008 - Estevalmennus, Wikke
Katselin kun kuumapäisen näköinen rauhallinen musta ori Sonen vierellä saapui maneesiin kaartoon. Luulin kuitenkin väärin heti Sonen noustua suurehkon hevosen selkään. Heti alkukäynneistä näki kuinka kuuliainen Shot oli Sonelle, varmasti oli esteilläkin yhtä komea. Käskin heti Sonen aloittaa pohkeenväistöllä pitkilä sivuilla niin saataisiin Shot venymään pitkillä esteillä. Samalla kun Sone väisti Shotin kanssa, nostin ensimmäiset esteet 100cm korkeiksi. Pystytin sarjan jota aluksi hyppäsimme ja jälkeenpäin pari okseriakin ja trippeliä olisi tarkoituksena hypätä. Pohkeenväistön jälkeen pyysin Sonea itsenäisesti tekemään siirtymisiä ympyrällä ravissa ja asettamaan Shottia hiukan niin saataisiin sen vielä kuuliaisemmaksi. Shot kulki Sonen ratsastessa hienosti, luuloni aluksi olivat menneet väärään. Samalla kun Sone teki Shotin kanssa siirtymisiä laitoin vielä loputkin esteet pystyyn. Käskin vielä ennen esteitä ratsukon nostaa laukkaa ympyrällä ja jäädä laukkaamaan. Shot laukkasi kaula kaarella, näytti siltä että se luuli että nyt olisi koulutreeni. Laukan jälkeen annoin luvan antaa hetkeksi pitkät ohjat ennen esteitä. Käyntien jälkeen ohjastin ratsukolle radan jota he pian hyppäisivät. Annoin lähtöluvan, Shot totteli Sonea esteilläkin hienosti. Laukka pysyi esteitten välistä eikä ori kaahottanut hulluna esteiden yli. Metrin esteissäkin tuli suurehko ilmaväli hevosen ja esteen välillä. Shotissa oli selvästi kilpa radoille ainesta, oli Sone löytänyt itselleen helmen! Korotin vielä esteitä 120cm ja nekin Shot ylitti ongelmitta. "Kelpo suoritus" Sanoin valmennuksen jälkeen Sonelle ja Shotille.

15.06.2009 - Kouluvalmennus, Pörröpompula
Näin Shotin ja Soneün olevan jo kentällä lämmittelemässä. Shotin ravi askel oli hyvä tempoista ja askel osui hienosti alle. Shotti ei vaikuttanut erityisemmin laiskalta eikä ylienergiseltä, joten valmennus saattaisi olla hyvinkin onnistunut. Pyysin ratsukkoa taivuttelemaan paljon, jotta Shotti olisi oikein vetreä ja helppo työstettävä. Alkulämmittelyiden jälkeen puurtaminen alkoi tosissaan. Aloitimme heti alusta alkaen tekemään erilaisia liikkeitä järjestyksessä, helpoimmasta alkaen. Pyysin ratsukkoa siirtymään käynnin kautta raviin ja kun kokonainen kierros olisi ravattu, alkaisi Soneü kokoamaan Shottia. Shotti ravasi puhtain ja pehmein askelin. Soneü pyysi Shotilta muotoa ja ravin kokoamista ja Shotti teki työtä pyydettyä. Askel muuttui kootuksi ja tahti oli juuri sopiva. Pyysin saman asian käynnissä ja se ei sitten tuottanut ratsukolle minkäänlaista ongelmaa, Shotti taivutti myös kaulansa hienosti kaarelle ja oli oikein miesmäisen näköinen. Valmennus alkoi olla puolessa välissä ja vielä piti mennä kootussa laukassa. Pyysin ratsukkoa nostamaan laukan ja kun tuntui sopivalta niin alkaa kokoamaan laukkaa oikeaan muotoon. Soneü antoi Shotille avut, laukkasi hetken ja kokosi laukan hienosti pakettiin. Laukka oli hyvin pyörivää ja tempo oli loistava. Laukan vauhtiin kun oli päästy pyysin ratsukolta laukan vaihdon käyntiaskeleen kautta. Shotti laukkasi terhakkaasti vasentalaukkaa, siirtyi yhden käyntiaskeleeseen ja nosti oikeanlaukan, hännän heilautus merkiksi vielä. Shotti jatkoi oikealla laukalla, kunnes Soneü otti taas laukan käynnille ja vaihtoi jälleen. Vaihto oli puhdas ja onnistunut. Loppuvalmennuksesta siirryimme avo ja sulkutaivutuksiin ravissa ja laukassa. Molemmat onnistuivat hyvin kummassakin askellajissa. Kaikenlisäksi vieläpä näyttävästi. Loppuun halusin nähdä vielä viisi perutusaskelta ja suoraan siitä nostetun laukan. Shotti tarvitsi pari kokeilu kertaa ennen kuin ymmärsi jutun pointin ja niin oli valmennus onnistuneesti pulkassa. Shotti oli tehnyt hyvin töitä ja Soneü oli opastanut Shottia siihen hyvin.

11.08.2010 - Estevalmennus, Pörröpompula
Shotti ja Soneü olivat jälleen kentällä ajoissa lämmittelemässä ja tänään oli vuorossa estevalmennus, jossa pyrkisimme pääsemään 130cm:n ratasuoritukseen. Alkulämmittelyt oli lämmitelty ja voitiin aloittaa. Tuttuun tapaan Soneü oli lämmitellyt Shotin hyvin, taivutellut tätä ja saanut orin käyttämään lähes jokaista lihastaan oikein. Aloitimme saman tien suhtkoht isoilla esteillä, koska hyppykapasiteettia tältä orilta löytyi. Aloitimme hyppäämään 80cm:in sarjan johon kuului kolme estettä. Soneü nosti laukan ja laukka oli tällä kertaa paljon terhakkaampaa kuin kouluvalmennuksessa, joka oli hyvä asia. Shotti laukkasi reippaalla tahdilla kohti ensimmäistä sarjan pystyestettä. Shotti hyppäsi hyvin ja ponnistus osui nappiin. Välimatka esteiden välillä oli sopiva ja Shotti sai askeleet mahdutettua juuri sopivasti niiden väliin, toisen esteen hyppy oli vähän matala, mutta Shotin jalat eivät kolisseet puomia vasten. Viimeisellä esteellä Shotti hyppäsi vähän liian aikaisin, koska edellisen esteen alastulo oli sekoittanut askelmäärän esteiden välillä. Esteen puomit eivät kuitenkaan tippuneet, mutta viimeisen esteen alastulo oli hurjistuttava. Hetken jo luulin, että Shotti menee turpa hiekassa, mutta onneksi näin ei käynyt. Valmennuksen puolessa välissä päätin koota puoli rataa ja jatkaa sitä pidemmäksi pikkuhiljaa sekä korottaa esteitä vähän väliä. Rataan kuului 6 estettä, kolmen 90cm:in korkuinen pystyeste sarja, yksi metrin okseri, sekä yksi 120cm:in trippeli. Soneü nosti laukan jälleen ja lähti suorittamaan rataa trippelistä alkaen. Trippeli tuotti hieman Shotille ongelmia ja sen hahmottaminen oli hieman epäselvää ja puomi kolisi maahan. Okserin ja sarjan hyppäys sujui vanhaan tapaan, moitteettomasti. Nostin sarjan 110cm:in ja okserin 120cm:in ja trippeliin en koskenut lainkaan. Pyysin Soneüta aloittamaan nyt sarjasta ja lopettamaan trippeliin, näin hän teki ja ratasuorituksesta tuli puhdas, ilmavaraa esteiden väliin vielä jäi, joten nostin kaikki 130cm:iin. Shotti oli hieman jo väsynyt, mutta ajattelin sen vielä jaksavan, vaihdoin esteiden paikkaa jotta hyppääminen olisi mielekkäämpää. Shotti hypppäsi hyvin koko radan, ponnistukset osuivat nappiin ja alastulot olivat puhtaita, välimatkat taittuivat nopeasti ja askel oli pitkä ja terhakas. Loppuksi pysin vielä kunnon jäähdyttelyn, jotta lihakset saisivat vielä rentoutusta.

02.10.2010 - Estevalmennus, Hamzi
Ori oli mukavasti kuulolla ja eteenpäinpyrkimystä löytyi. Alkuveryttelyssä teitte paljon ympyröitä ja niissä siirtymisiä. Veryttely esteen ori hyppäsi hyvin, sen turhia kyttäilemättä. Itse tehtävässä ori hieman kiemurteli ennen esteitä, jonka seuraksena ensimmäisen kerran se kielsi jo sarjan ensimmäiselle esteelle, pienen keskustelutuokion jälkeen menitte yli hyvin. Lopuksi tehtävään lisätyt yksittäiset esteet ori ylittyi myös, mutta teiden ratsastamiseen jäi vielä paljon petrattavaa. Pidä itse huoli siitä, että hevosesi pysyy molempien pohkeittesi välissä, eikä lähde kiemurtelemaan ennen estettä. Katso myös, ettette oijo kamalasti radalla, se vain vaikeuttaa sitten itse hyppäämistä, muuten hyvää työtä molemmilta.

21.04.2012 - estevalmennus, Ziki
Aloitimme valmennuksen rauhallisesti ja alkukäyntien aikana ehdimme myös keskustella maailman tapahtumista ja kuinka sään luvattiin lämpenevän viikon loppua kohden - aina vain on kylmennyt! Itsekin olin saanut jo kolmannen kahvikupin tyhjennettyä, niin oli jälleen aika täyttää. Ratsukko olikin tässä välissä saanut jo lämmiteltyä, ja niin aloitimme itse valmennuksen. Puomit ja pienet esteet ori astui rauhallisesti yli, ja nostimmekin nopeasti esteiden korkeuksia. Nämä saivatkin orin jo paremmin hereille, kun piti oikeasti alkaa keskittyä askeleisiin. Hieman kuitenkin oli orin makuun liian pientä estettä, joka tarkoitti, että ori tylysti vain kääntyi pois esteeltä juuri ennen hyppyä! Soneü olikin pariin otteeseen tulemassa alas selästä ennen aikojaan, mutta onnistui pysymään selässä onnekseen. Kun Shot vihdoin suostui hypätä pienemmänkin esteen, jatkoimme hyppäämistä korkeammilla esteillä. Valmennuksen kuluessa esteet olivat pian 120cm korkeudessa, ja Shot oli päässyt aivan elementtiinsä. Ori oli hieman innokkaana, ja ratsastaja saikin pitää kunnolla kiinni, jotta ori ei aivan juoksisi liian nopeasti esteelle. Hieman kuumenemista olikin ilmassa, ja ori korskui hypätessään esteitä rytmikkäästi laukaten. Hyppytyyli ei kuitenkaan kärsinyt, vaan ori hyppäsi oikein hyvin esteet yli ja tyylikkäästi, vaikka pyrkikin saamaan koko ajan enemmän vauhtia alleen. Lopulta annoinkin ratsukolle luvan aloittaa loppujäähdyttelyt onnistuneen ratasuorituksen päätteeksi!

17-23.01.2011 - Viikkokatsaus
Maanantai
Shotin kanssa viikko aloitettiin reippaalla estetreenillä. Ori käyttäytyi karsinassa yhtä mallikkaasti kuin aina. Poika hyppäsi hienosti ja oli muutenkin virkeä. Katsomoon eksyi muutama tallilainen katselemaan ratsastustani, Meeri taisi napata muutaman kuvankin.
Tiistai
Shotin kanssa jatkoimme estetreeniä, huomenna olisi kouluvääntöä. Ori suhtautui esteisiin yhtä kiinnostuneesti kuin eilenkin. Tunnin harjoituksen jälkeen lähdimme maastoon tepastelemaan loppukäynnit.
Keskiviikko
Shot oli leikkisällä tuulella heti aamusta eikä olisi millään halunnut antaa kiinni tarhassa. Kouluratsastus sujui siitä huolimatta hienosti, ja ori kuunteli herkästi apujani.
Torstai
Kiireideni vuoksi tänään en päässyt tallille, mutta Shot pääsi koulutunnille, sillä Meeri poikkesi tallille oria hoitamaan.
Perjantai
Muiden viettäessä vapaapäiviään eilen, sai Shot lomailla tänään. Lomapäivä ei kuitenkaan ollut tarkoituksellinen, vaan ori oli onnistunut loukkaamaan jalkansa tarhassa, kuka tietää miten. Siispä eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen määrättiin Shotille pari lomapäivää, jonka jälkeen kevyttä liikutusta ja maastakäsin työskentelyä.
Lauantai
Shotilla oli edelleen lomaa ja ori sai viettää sen karsinassaan. Siispä pidin ponille seuraa harjaillessa ja silitellessä sitä. Loppupäivästä Meerikin tuli hoivaamaan Shotia.
Sunnuntai
Nukuin pommiin enkä kerennyt tallille aamusta, sillä minulla oli työhaastattelu. Shot sai pitää vielä vapaata ja lepuuttaa jalkaansa Meerin hoivattavana.

16.06.2011 - Päivittelyä
Shotin kanssa ollaan vietetty aikaa rauhallisesti treenaten, kisaukset jäänyt vähemmälle. Jouduttiin myös ottamaan viikko rauhallisemmin kun tuli ilmi orin jalassa olevan jotain häikkää. Nyt poika on kuitenkin kunnossa ja pirteä. Syksyllä kierretään muutamia kisoja tämänkin kanssa, kunhan saa ori ensin kesälomailla laitumella.

20.11.2011
Shot nuokku jo karsinassa kun mä varustin sitä koulutuntia varten. Sitä saikin alkutunnista herätellä kunnolla, mutta kyl se siitä lähti rullaamaan. Aiheena tunnilla oli siirtymiset, jotka ei ilmeisesti oo Shotin lempipuuhaa. Kyllähän se siirty, mutta tuli välillä liikaa käynti- tai raviaskelia. Laukoissa ori oikeen innostu ja sillon sai kyllä tehdä kunnolla pidätteitä, mutta kokoajan se oli mulla hallinnassa. Ori liikku oikeen hienosti eteenpäin lopputunnista, ja varsinkin peruutuksista siirtymiset suju sillon hyvin. Oon oikeen tyytyväinen ratsuun, Sonella on hieno heppa.

- Mikael

24.11.2011
Harjasin nuokkuvan Shotin ja varustin sen. Mikael oli suunnilleen samoihin aikoihin valmiina Mortin kanssa, ja pääsimme lähtemään maneesiin.
- Laitetaanko noita kavaletteja? Mikke kysyi innoissaan.
Nyökkäsin ja kävin Shottia perässäni hinaten asettelemaan kavaletteja toisen pitkänsivun viereen tasaisin välein, neljä kappaletta. Sillä välin Mikael nousi tanssahtelevan Mortin selkään ja aloitti alkulämmittelyt. Päästyäni Shotin selkään olivat Mikke ja Mortti jo ravissa. Siirryin raviin myös Shotin kanssa, ja aloitin taivuttelemalla hieman. Shot paloi halusta päästä nopeampaan tahtiin ja kavaleteille, mutta pysyi kuuliaisesti määräämässäni tahdissa ja askelsi voimakkaasti eteenpäin. Vaihtelin suuntaa ja nostin laukkoja. Shot nosti laukan lähes välittömästi ja laukkasi upeasti paketissa kaula kaarella. Kavaletteja lähestyessä vauhti kiihtyi eikä pää meinannut pysyä alhaalla. Hypyt olivat silti huolellisia ja tasaisia, Shot nosti kavioinsa juuri oikealle korkeudelle. Menimme kavaletit Shotin kanssa vielä muutamaan kertaan, ja keskityimme sitten enemmän kouluratsastukseen. Shot taipui ja väisti hienosti ja loppua kohden ratsastettavuus vain parani. Kun meno oli parhaimmillaan päätin siirtyä loppukäynteihin. Hyvään suoritukseen on hyvä lopettaa.

10.01.2012
Olimme molemmat saaneet hevoset lämmiteltyä ja päätimme aloittaa hyppäämisen. Nostin esteet aluksi kahdeksaankymmeneen senttiin. Mortti lähti vauhdilla ensimmäiselle esteelle ja Mikael oli pidätteidensä kanssa hieman myöhässä. Vaikka lähestyminen olikin huono, ratsukko selvitti esteen. Seuraavalle lähestyminen olikin jo parempi. Shot taas hyppäsi kuin vanha tekijä, ja hymyillen selvitin viimeisenkin esteen. Pian esteiden korkeus lähenteli 130 senttiä. Lyhensin ohjia ja käänsin Shotin ensimmäiselle esteelle. Shot oli innosta sekaisin ja hyppeli edestakaisin ja paikallaan laukatessaan kohti pystyä. Se kiihdytti vauhtia ennen estetta ja ponnisti vaarallisen läheltä, mutta selvitti esteen pudottamatta puomia. Selvisimme kunnialla viimeisistäkin esteistä, ja päätin lopettaa tähän.
- Mitä, luovutatko sä? Mikael kysyi ihmeissään nostaessaan laukan Mortilla.
- Ääh, en vaa haluu rasittaa Shottia liikaa, tokaisin. Shot vanheni uhkaavasti, se täyttäisi kohta jo 19. Se oli kuitenkin vielä hyvässä kunnossa ja elämäniloinen, mutten ratsastanut sillä enää niin rankasti kuin ennen.

01.03.2012
Mä olin aika luottavainen sen suhteen, että Shot kantais mut kunnialla selässään vaikka ilman jalustimia mennäänkin. Ja siis tietenkin mä pysyisin kenen tahansa hevosen selässä, ei se siitä olis kiinni. Shot oli jälleen rento ja rauhallinen, välillä musta tuntuu ettei sillä oo koskaan energisiä päiviä. Mä varustin hepan ja talutin sen maneesiin, missä lempiopettajani Soneü oli pitämässä ammattimaisesti tuntia. Shot tosiaan oli koko tunnin hieman hitaammanpuoleinen, mutta onneks pari raipannäpsäystä sai sen heräämään ja kulkemaan paremmin. Soneü jakoi tiukkoja käskyjä ja orjuutti meitä pahemmin kuin koskaan. Mullekkin tuli hiki, vaikka hyvä kunto olikin. Kuin ihmeen kaupalla mä selvisin tunnista kuitenkin hengissä, eikä lihaksetkaan ylikipeiltä tuntuneet. Shot näytti pirteämmältä kuin tunnin alussa, ehkäpä se oli ollut sille vain lämmittelyä, ja nyt se pääsisi tarhaan riehumaan.

- Mikael

13.03.2012
Shot kulki vapautuneemmin kuin koskaan ennen, johtuen varmasti siitä ettei orin suussa ollut kuolaimia, eikä selässä satulaa. Vain minä ratsastamassa ilman minkäänlaisia ohjaksia, ainoastaan painoavut apunani. Shot kuunteli tarkasti pienintäkin painoapuani ja tunsin voivani luottaa täysin hevoseeni. Vain minä ja Shot, hiljaisuudessa. Etenimme pitkin vetistä tietä ensin käynnissä, sitten ravissa ja lopulta laukassa. Shot ei rynninyt eteenpäin eikä myöskään hidastellut, vaan kiisi rauhallista neliä matkaavoittavin askelin. Lopulta hidastin raviin ja kehuin oria.

SHOTIN KILPAILUT

ERJ 71 sijoitusta
29.04.2009 // Tuuliharja // 110 cm // 05/72
30.08.2009 // Accusal // 100-110cm // 01/30
30.08.2009 // Bellisente // 100-120cm // 06/50
30.08.2009 // Tammelan Ratsutila // 110cm // 03/40
25.08.2009 // Jinn Arabians // 100cm // 04/21
25.08.2009 // Jinn Arabians // 110cm // 05/25
17.10.2009 // Ros Ranch // 110cm // 04/10
02.12.2009 // Simora // 110cm // 01/20
02.12.2009 // Simora // 120cm // 01/20
19.09.2010 // Lime // 130cm // 08/66
06.10.2010 // Yaven // 120cm // 01/50
06.10.2010 // Yaven // 130cm // 03/50
18.10.2010 // Heijastus // 130cm // 4/45
12.01.2011 // Whitehall // 120cm // 7/29
14.01.2011 // Dark Side Trakehners // 130cm // 1/30
16.01.2011 // Team Quess // 130cm // 5/40
16.01.2011 // Dark Side Trakehners // 130cm // 3/30
17.01.2011 // Charmyard // 130cm // 3/60
24.09.2011 // Stewart // 120cm // 6/40
26.09.2011 // Stewart // 120cm // 4/40
26.09.2011 // Satulinna // 130cm // 2/30
26.09.2011 // Satulinna // 130cm // 3/30
27.09.2011 // Satulinna // 130cm // 4/30
26.09.2011 // Solo // 120cm // 7/100
26.09.2011 // Solo // 130cm // 1/100
14.11.2011 // Dooran kisatoiminta // 130cm // 5/40
18.11.2011 // Dooran kisatoiminta // 130cm // 2/40
20.11.2011 // Dooran Kisatoiminta // 130 // 02/40
25.11.2011 // Dooran Kisatoiminta // 130 // 05/40
25.11.2011 // Cannabian Warmbloods // 130cm // 04/50
23.11.2011 // Kotitien Kilpailukeskus // 130cm // 04/50
03.12.2011 // Yamera // 120cm // 03/50
03.12.2011 // Yamera // 130cm // 07/50
23.11.2011 // Lime // 130cm // 1/54
24.11.2011 // Lime // 130cm // 5/54
25.11.2011 // Lime // 130cm // 1/54
26.11.2011 // Lime // 130cm // 2/54
07.12.2011 // Hex Sporthorses // 120cm // 4/50
08.12.2011 // Strand Belgiums // 120cm // 6/100
09.12.2011 // Hex Sporthorses // 120cm // 7/50
09.12.2011 // Hex Sporthorses // 120cm // 3/50
10.12.2011 // Hex Sporthorses // 120cm // 2/50
16.12.2011 // Ponitalli Rotvalli // 120cm // 6/40
26.12.2011 // Strand Belgiums // 120cm // 7/50
31.12.2011 // Strand Belgiums // 120cm // 6/50
25.12.2011 // ERJ // Niininki // 120cm // 4/40
18.01.2012 // ERJ // Fleurette // 120cm // 6/40
19.01.2012 // ERJ // Fleurette // 120cm // 5/40
20.01.2012 // ERJ // Kirbera // 130 cm // 02/30
25.01.2012 // ERJ // Kirbera // 130 cm // 02/30
02.05.2012 // ERJ // L'amour aux Chevaux // 130cm // 3/40
30.04.2012 // ERJ // Sort of // 120cm // 2/30
27.04.2012 // ERJ // Kadotetut Suomenhevoset // 120cm // 2/60
19.05.2012 // ERJ // Satulinna // 120cm // 5/40
13.05.2012 // ERJ // Weinnheim // 120cm // 4/50
26.04.2012 // ERJ // Ilkimys // 130cm // 4/40
20.12.2012 // ERJ // Linya Stud // 130cm // 05/40
21.12.2012 // ERJ // Linya Stud // 130cm // 02/40
09.12.2012 // ERJ // Regea // 130cm // 01/40
14.12.2012 // ERJ // Takkura // 130cm // 02/40
14.12.2012 // ERJ // Taavilan suomenhevoset // 120cm // 07/50
15.12.2012 // ERJ // Taavilan suomenhevoset // 120cm // 03/50
16.12.2012 // ERJ // Taavilan suomenhevoset // 120cm // 04/50
18.12.2012 // ERJ // Foldús Sportlovak // 120cm // 02/24
18.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 120cm // 06/100
20.12.2012 // ERJ // Claridge Stud Riders // 120cm // 03/33
22.12.2012 // ERJ // Kaylee Stables // 130cm // 02/30
25.12.2012 // ERJ // Bogart&Britanov // 120cm // 08/100
27.01.2013 // ERJ // Raden Stal // 130cm // 04/40
25.01.2013 // ERJ // Cabin 21 // 130cm // 05/30
26.01.2013 // ERJ // Cirion Stud // 120cm // 01/10
ERJ porrastetut 31 kilpailua
14.09.2009 // Bailador // 80cm // 14/31
14.09.2009 // Bailador // 100cm // 19/29
17.09.2009 // DiaRat // 80cm // 26/49
17.09.2009 // DiaRat // 100cm // 05/41
17.11.2009 // Este // 90cm // 05/12
17.11.2009 // Este // 100cm // 14/14
17.11.2009 // Este // 110cm // 16/17
18.11.2009 // Este // 90cm // 14/19
18.11.2009 // Este // 100cm // 11/11
18.11.2009 // Este // 110cm // 14/17
18.11.2009 // Este // 100cm // 05/41
20.11.2009 // Esclandre // 100cm // 04/17
20.11.2009 // Esclandre // 110cm // 04/10
21.11.2009 // Esclandre // 100cm // 04/15
21.11.2009 // Esclandre // 110cm // 06/10
29.11.2009 // Accusal // 100cm // 06/25
29.11.2009 // Accusal // 100cm // 06/10
29.11.2009 // Accusal // 110cm // 08/17
01.12.2009 // Bailador // 90cm // 03/15
01.12.2009 // Bailador // 90cm // 04/15
01.12.2009 // Bailador // 110cm // 05/12
01.12.2009 // Bailador // 110cm // 09/12
02.12.2009 // Bailador // 90cm // 08/15
02.12.2009 // Bailador // 90cm // 11/15
02.12.2009 // Bailador // 110cm // 04/12
02.12.2009 // Bailador // 110cm // 06/12
03.12.2009 // Bailador // 90cm // 06/18
03.12.2009 // Bailador // 90cm // 08/18
03.12.2009 // Bailador // 110cm // 03/12
03.12.2009 // Bailador // 110cm // 05/12
02.12.2009 // Bailador // 110cm // 05/12
Villit kilpailut 7 sijoitusta
21.12.2011 // Hiihtoratsastus // Ahmavaara // Hiihtoratsastus // 2/12
23.12.2011 // Hiihtoratsastus // Ahmavaara // Hiihtoratsastus // 3/12
16.12.2011 // Esteet // Hengenvaara // 120cm // 05/71
18.12.2011 // Estee // Hengenvaara // 120cm // 04/71
21.12.2011 // Esteet // Hengenvaara // 120cm // 05/71
17.11.2011 // Koulu // Simora // HeB // 9/12
17.11.2011 // Este // Simora // 100cm // 3/7

virtuaalitalli / virtuaaihevonen / layout © sonya